Defensie
Tekort aan mortieren bij landmacht

Het staat er met de hoeveelheid (zware) munitie bij de Koninklijke Landmacht nog slechter voor dan bekend is. Er is een groot tekort aan 81- en 120mm mortieren. Zo zelfs dat oefeningen onder druk staan.

Riekelt Pasterkamp
De Koninklijke Landmacht presenteerde donderdag in ’t Harde haar nieuwe Multi Missie Radarsysteem. beeld Riekelt Pasterkamp
De Koninklijke Landmacht presenteerde donderdag in ’t Harde haar nieuwe Multi Missie Radarsysteem. beeld Riekelt Pasterkamp

„We gebruiken veel munitie in het oosten van Europa”, vertelde luitenant-kolonel Henk te Kulve donderdag in 't Harde bij de presentatie van een nieuw radarsysteem voor de landmacht. „We hebben zelf niet zoveel, dus is de hoeveelheid munitie voor oefeningen gelimiteerd.”

Het tekort draait vooral om mortieren. Een mortier kan verschillende granaatsoorten verschieten. De 81mm-mortier is het zwaarste wapen binnen een infanteriecompagnie. Het is binnen enkele minuten inzetbaar voor directe ondersteuning van de eigen eenheid. Dit kan tot een bereik van 6 kilometer. De zware 120mm-mortier combineert een hoge reactie- en vuursnelheid met grote vuurkracht en een reikwijdte van 8 kilometer.

Volgens Te Kulve is het oefenen met deze mortieren bij de landmacht „een minimaal gebeuren” waarbij „de bodem is bereikt.” Woordvoerder Ronald Hoeks van de Koninklijke Landmacht erkent desgevraagd het tekort. „Het is niet meer: schiet maar raak voor een knaak.” Nederland heeft zelf geen munitiefabrieken en dus moet Defensie alles in het buitenland kopen. „Sinds de oorlog in Oekraïne is de stress flink toegeslagen. Het is overal dringen om te kunnen kopen.”

Vogel

Om de levering van negen nieuwe Multi Missie Radarsystemen (MMR) luister bij te zetten organiseerde de landmacht donderdag voor genodigden een oefening op Artillerie Schietkamp ’t Harde. Er werd live geschoten met 81mm- en 155mm-raketten en er kwamen militaire drones over. De mobiele MMR wist ze allemaal te traceren. Het systeem wordt geleverd door Thales en is helemaal in Nederland ontwikkeld. Er is interesse vanuit Denemarken, Noorwegen en Litouwen.

Nieuwe radar Koninklijke Landmacht.jpeg
beeld Riekelt Pasterkamp

De radar is een doorontwikkeling van de radars die Thales leverde aan de Koninklijke Marine, aldus zegsman Job van Harmelen. Het hypermoderne systeem vormt de ogen van de landmacht. Het ziet en registreert alles binnen seconden: mortieren, drones, vliegtuigen, helikopters en kruisraketten. Het kan zelfs verschillende projectielen in een salvo detecteren. Om een vogel van een drone te onderscheiden mikt de radar op de propeller waarmee het onbemande vliegtuigje zich voortbeweegt. „Dat verraadt het toestel."

Nieuw is volgens overste Te Kulve de zogenaamde multimissie. „Terwijl de radar de sporen van inkomend en uitgaand grondvuur volgt, blijft hij ook het volledige luchtruim in de gaten houden. Voorheen waren daar meer systemen voor nodig.” De MMR ziet niet alleen waar bijvoorbeeld mortieren worden afgeschoten, maar berekent ook waar ze zullen inslaan. Het radarsysteem wordt op een oplegger vervoerd en is binnen twee minuten inzetbaar. Bijkomend voordeel is dat het systeem niet waterpas hoeft te staan: eventuele scheefstand wordt door ingebouwde software automatisch gecorrigeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer