Buitenland

Nog steeds groot lawinegevaar in Oostenrijk

In veel gebieden in Oostenrijk is het gevaar voor lawines als gevolg van zware sneeuwval nog steeds groot.

Buitenlandredactie
16 February 2005 11:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

In Vorarlberg gold woensdag waarschuwingfase vier op de schaal van vijf. In Steiermark, Salzburg en Tirol geldt fase drie. Deskundigen verwachten voor de komende dagen geen verandering in de situatie.

Op de wegen in het oosten van het land heerste woensdagochtend een verkeerschaos. Op stijgende weggedeelten kwamen vrachtwagens vast te zitten. Elders stonden vrachtwagens na slippartijen dwars op de weg. Op de ringweg rond de hoofdstad Wenen mochten vrachtwagens alleen nog met sneeuwkettingen de weg op.

Zware sneeuwval heeft woensdag ook in Tsjechië tot verkeersproblemen geleid. De internationale luchthaven van Praag werd gesloten omdat sneeuwduinen de start- en landingsbaan onbruikbaar maakten. In grote delen van het land zijn de wegen alleen te berijden met sneeuwkettingen, deelde en politiewoordvoerder mee. Hij omschreef de situatie als „de ergste deze winter.”

Ook Duitsland is nog steeds in de greep van sneeuwval en gladheid. In grote delen van het land -vooral in het westen en het zuiden- hadden weggebruikers dinsdag te maken met barre omstandigheden, lange files, ongelukken en wegafsluitingen. In Beieren gaat in ieder geval nog meer sneeuw vallen, voorspelden de weerdiensten.

In Noord-Rijnland-Westfalen gebeurden maandagavond laat en in de nacht van maandag op dinsdag bijna 350 ongevallen. Daarbij vielen één dode en meer dan zeventig gewonden. Er was vooral veel blikschade. Volgens de verzekeraars bedraagt de schade van deze ongelukken ongeveer 1,3 miljoen euro.

De autosnelweg A3 in het Siebengebirge moest met korte onderbrekingen gedurende een periode van twaalf uur afgesloten wegens gladheid. Op sommige stukken stijgende weg was het zo glad dat vrachtwagens dwars op de weg waren komen te staan. De andere weggebruikers konden daardoor geen kant op en voor strooiwagens was er geen doorkomen aan.

In Baden-Württemberg ontstonden op beijzelde wegen lange files.

In Frankenland kwam het dinsdag tot overstromingen. De Main werd wegens hoge waterstand voor de scheepvaart gesloten tussen Trunstadt en de grens met de deelstaat Hessen.

Ook in het zuiden van Europa is het stevig winterweer. In Spanje keerde de winter terug met sneeuw en storm. In het noorden van het land werd een aantal passen en wegen gesloten. Veel wegen waren alleen met sneeuwkettingen te berijden. In de Pyreneeën zaten 240 Britse toeristen na noodweer veertien uur vast in de sneeuw. Zij waren met bussen op weg naar Andorra.

Op de Balearen stormde het. Drie havens op het eiland Menorca werden gesloten. Op Mallorca en Ibiza kon een aantal schepen wegens de harde storm niet uitvaren.

Griekenland kreeg te maken met de zwaarste sneeuwstorm in twintig jaar. Talrijke eilanden waren van de buitenwereld afgesloten. Twee vrachtschepen raakten bij Pireaus en bij het eiland Chios in moeilijkheden. In Piraeus verwoestten golven met een hoogte van ongeveer 10 meter een deel van het havenhoofd van een jachthaven. Daardoor werden meer dan tien dure motor- en zeilschepen zwaar beschadigd. De schade loopt in de miljoenen.

Het luchtverkeer in Athene en op een groot aantal eilanden had ook te maken met de gevolgen van de storm. Enkele tientallen vluchten werden geannuleerd.

Italië beleeft na de sneeuwchaos van januari opnieuw een inval van de winter. Zelfs op het zuidelijke Sicilië lag een pak sneeuw. In de Abruzzen was een aantal wegen slechts met sneeuwkettingen te berijden. Ook in Umbrië in het midden van het land lag in hogere delen zeker 15 centimeter sneeuw. In Rome was het stralend weer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer