Een op de tien gesprekken over zelfdoding bij christelijke Kindertelefoon: „Zorgelijk”
De jeugd heeft het mentaal zwaar, merken ze ook bij Chris, de christelijke tegenhanger van de Kindertelefoon. Steeds meer chatgesprekken gaan over zelfdoding.
„We zien een opvallende toename van gesprekken over suïcide”, vertelt Alise Vleesenbeek, manager bij Stichting Chris en Voorkom! Chris, onderdeel van deze stichting, wil jongeren een luisterend oor bieden, onder meer via chat, mail en telefoon. In 2020 ging 5,7 procent van de chatgesprekken over zelfdoding, in 2023 was dit gestegen naar 11 procent. Daarmee staat zelfdoding in 2023 voor het eerst op de tweede plaats van meest besproken onderwerpen. Jarenlang waren dat misbruik en mishandeling, zegt Vleesenbeek. Op de eerste plaats staat psychische problematiek.
Jongeren hebben heel verschillende verhalen, ziet Vleesenbeek. „Soms willen ze vertellen over de problemen die ze thuis of op school ervaren en waardoor ze het leven niet meer zien zitten. Een andere keer hebben ze geloofsvragen: is het zondig om dood te willen?”
De stijging van het aantal gesprekken over zelfdoding sluit aan bij cijfers die de Commissie Actuele Nederlandse Suïcideregistratie vorige week naar buiten bracht. Daaruit bleek dat het aantal jongeren dat suïcide pleegt sinds 2013 steeg met 16,8 procent.
Drempel
„Zorgelijk”, noemt Vleesenbeek de ontwikkelingen. „Vroeger ging het in de chat sporadisch over zelfdoding, nu gaat het dus om ruim een op de tien gesprekken. Het is erg dat jongeren met deze gedachten worstelen, maar wat ons ook zorgen baart, is dat ze blijkbaar in hun eigen omgeving geen ruimte voelen om hierover te praten. Terwijl het ze vaak wel goed doet om hun hart te luchten, merken we in onze chat.”
Om jeugdleiders in kerken te helpen op een goede manier het gesprek aan te gaan met jongeren die worstelen met suïcidale gedachten, organiseert Chris op 16 maart, tijdens de Dag van het Jeugdpastoraat, de nieuwe workshop ”Gedachten aan de dood”. Vleesenbeek: „Het liefst verwijzen we jongeren door naar iemand in hun eigen omgeving. Door jeugdleiders toe te rusten, hopen we dat de drempel voor jongeren lager wordt om hun hart te luchten bij deze mensen.”
Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl.