Muziek
Gereformeerde gemeente Oosterland neemt digitaal orgel in gebruik

De gereformeerde gemeente in Oosterland neemt vrijdag 23 februari een nieuw digitaal orgel in gebruik.

Redactie muziek
Met de komst van een nieuw digitaal orgel werd een nieuw pijpenfront boven de kansel gemaakt. beeld André Slingerland
Met de komst van een nieuw digitaal orgel werd een nieuw pijpenfront boven de kansel gemaakt. beeld André Slingerland

Het instrument vervangt een orgel van Eminent. „Deze Eminent heeft bijna dertig jaar dienstgedaan, maar begon mankementen te vertonen. Hij kraakte regelmatig en viel soms zelfs helemaal uit”, vertelt André Slingerland, een van de vier organisten van de kerk. „De bedrijfszekerheid liet dus te wensen over. In samenspraak met Stolk Orgels uit Nieuwerkerk aan den IJssel hebben we gekozen voor een Johannes Ecclesia T255.”

Dit tweeklaviers orgel telt 35 stemmen. Slingerland: „We kunnen kiezen uit een Nederlands-romantische of een Engels-romantische klank. Inmiddels hebben alle organisten kennisgemaakt met het instrument. We genieten het meest van de Engels-romantische kleuren. Het pijpenfront boven de kansel is nieuw. Datzelfde geldt voor het klankbord boven de preekstoel.”

De gemeente Oosterland heeft nooit een pijporgel gehad, aldus Slingerland. Volgens hem was nu de aanschaf van een tweedehands pijporgel niet aan de orde. „In de jaren tachtig is de zijvleugel van het gebouw bij de kerkzaal getrokken. Hierdoor is een L-vormige kerkzaal ontstaan, die geluidstechnisch niet optimaal is. Ongeveer de helft van de gemeenteleden zit in de bijzaal, die een lager plafond dan de rest van de kerkzaal heeft. Zij zouden een pijporgel nauwelijks horen. Alleen de voorste kerkgangers in de bijzaal kunnen het orgelfront zien. Met de komst van het Johannusorgel hebben we een extra speakerfront in bijzaal aangebracht.”

De ingebruikname op 23 februari begint om 19.30 uur. De vier plaatselijke organisten begeleiden dan de samenzang en spelen enkele psalmen. Ook is er iemand van de firma Stolk aanwezig, die het orgel demonstreert en uitleg geeft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer