Facebook overweegt ‘zionist’ vaker als haatspraak te bestempelen
Facebook-eigenaar Meta overweegt posts met het woord zionist vaker als haatdragend bericht te bestempelen. Het socialemediabedrijf verbiedt berichten die mensen aanvallen op basis van geloof of nationaliteit. Sinds het uitbreken van de oorlog in Gaza wordt „zionist”, oftewel iemand die streeft naar een onafhankelijke Joodse staat, volgens Meta steeds vaker als antisemitisch scheldwoord voor Joden gebruikt.
„Gezien de toename van gepolariseerde debatten als gevolg van de gebeurtenissen in het Midden-Oosten, vinden we het belangrijk om te kijken naar onze richtlijnen voor het beoordelen van posts waarin de term zionist staat”, meldde het techbedrijf na berichtgeving van The Washington Post.
„Hoewel het woord zionist vaak verwijst naar iemands ideologie, wat geen beschermd kenmerk is, kan het ook worden gebruikt voor Joodse of Israëlische mensen.”
De termen zionist en zionisme ontstonden tegen het einde van de negentiende eeuw en werden bekend door Theodor Herzl, die een beweging opzette voor de vestiging van een onafhankelijke Joodse staat in Palestina.
Meta houdt soms al berichten tegen waarin het woord zionist duidelijk als antisemitisch scheldwoord wordt gebruikt, schreef The Washington Post op basis van interne richtlijnen van Meta. Nu onderzoekt het bedrijf of moderatoren vaker moeten ingrijpen. Daarbij staat Meta voor de vraag wanneer zionist naar een ideologie of groep mensen verwijst.
Critici vrezen dat Meta met nieuw beleid de deur openzet voor het censureren van kritiek op Israël of pro-Palestijnse berichten. Volgens Amnesty International dreigen nieuwe regels rond de termen zionisme en zionisten „Palestijnse, Joodse en andere geluiden te smoren als ze de aandacht vestigen op misdaden die Israëlische strijdkrachten plegen in Gaza, waar het risico op genocide opdoemt”.
„Meta zou geen beperkingen moeten opleggen aan kritiek op onrechtmatige daden van een staat of de vrijheid van meningsuiting beperken onder het mom van de legitieme strijd tegen discriminatie of racisme”, schrijft Amnesty International op X.