Binnenland
Van Agt bedreef vanuit diepe overtuigingen politiek, zegt CDA

„Een markante man, die vanuit diepe overtuigingen politiek bedreef”, laat CDA-leider Henri Bontenbal weten in reactie op het overlijden van Dries van Agt. Die was in 1980 de eerste politieke leider van het Christen-Democratisch Appèl (CDA).

ANP
Van Agt in 1982. beeld ANP
Van Agt in 1982. beeld ANP

„Met verdriet hebben we kennis genomen van het overlijden van Dries van Agt”, zegt Bontenbal. „We zijn dankbaar voor alles wat hij voor het land heeft betekend.” Van Agt - die van oorsprong uit de katholieke KVP kwam - was premier van drie kabinetten tussen 1977 en 1982. Hij heeft in die jaren veel voor het land betekend, zegt de CDA-leider op Radio 1.

Dat Van Agt zich uiteindelijk niet meer thuis voelde bij het CDA en regelmatig kritisch was op zijn oude partij is „helemaal niet erg”, zegt Bontenbal in hetzelfde interview. „Ik vind het mooi aan hem dat hij echt politiek bedreef uit de overtuiging en dat was ook echt zichtbaar.”

Bontenbal was geen bekende van zijn verre voorganger. „Ik ken hem natuurlijk ook vooral vanuit de beelden, de media, de stukken, de geschiedenis”, zegt hij. „Iedereen zal hem denk ik herinneren als die markante politicus met die karakteristieke archaïsche zinnen. Dus ik denk dat het een mooi mens was.”

„Als eerste lijsttrekker heeft hij duidelijk richting gegeven aan de politieke koers van onze partij”, zegt waarnemend partijvoorzitter Mark Buck. „Ook in zijn latere functies heeft hij een grote bijdrage geleverd aan het versterken van de Nederlandse democratie. Daarvoor zullen we hem altijd dankbaar blijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer