Kerk & religie
Vrouwelijke predikant PKN op kansel cgk Gouda

Voor het eerst is een vrouwelijke predikant uit de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) in een kerkdienst in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) voorgegaan.

Redactie kerk
Geglazuurde tegels, cgk Gouda. beeld Wikimedia
Geglazuurde tegels, cgk Gouda. beeld Wikimedia

Emeritus predikant ds. M.A. Gouwens-de Gier leidde op 7 januari de morgendienst in de christelijke gereformeerde kerk in Gouda. Op haar website noemt de gemeente de dienst met een vrouwelijke voorganger „een memorabel moment!”

De Christelijke Gereformeerde Kerken staan officieel geen vrouwelijke predikanten, ouderlingen en diakenen toe. Steeds meer gemeenten leggen echter de synodebesluiten naast zich neer en scheppen ruimte om vrouwen in de ambten te benoemen. Voordat de synode zich later dit jaar weer over de kwestie buigt, beleggen de CGK op 20 april een convent om over de toekomst van het kerkverband te spreken.

Uitsluiten

De cgk in Gouda bepleit al langere tijd ruimte voor vrouwelijke ambtsdragers. De gemeente verstuurde in 2021 een brochure aan alle kerkenraden binnen de CGK over de „crisis” binnen het kerkverband, met de oproep om „elkaar vast te houden en los te laten”.

Het gesloten houden van de ambten voor vrouwen met gaven „beperkt” volgens de Goudse kerkenraad het gemeenteleven. Het „uitsluiten” van vrouwen zou bovendien niet meer bij het geloven in deze tijd passen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer