Kerk & religieKerk en Duurzaamheid
„Kerk heeft wettelijke plicht energie te besparen”

Voor eigenaren van gebouwen, ook kerken, geldt sinds 1 januari een energiebesparingsplicht, schrijft Kerkmagazine, onafhankelijk facilitair vakblad voor kerken in het jongste nummer.

Redactie kerk
Zonnepanelen op het dak van de Calvijnkerk in Baarn. beeld RD, Henk Visscher
Zonnepanelen op het dak van de Calvijnkerk in Baarn. beeld RD, Henk Visscher

Als het verbruik van elektriciteit of gas in een kerk boven de gestelde drempelwaarden uitkomt, moet de eigenaar maatregelen nemen. „Ligt het verbruik boven de 50.000 kWh en/of 25.000 m3 aardgas per jaar? Dan moet u aan de bak.”

Deze regel geldt ook voor monumenten, aldus Kerkmagazine. „Ook dan moeten er maatregelen genomen worden, zij het dat de monumentale waarde van het gebouw niet in gevaar mag komen.”

De regel over drempelwaarden geldt niet voor onroerend goed met een woonfunctie, zoals pastorie of kosterswoning.

Kerken hebben bij overschrijding van de drempelwaarden de plicht om eens in de vier jaar bij de overheid te rapporteren over de voortgang. „De eigenaar van het gebouw is verplicht om maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder te nemen.”

Kerkmagazine noemt een aantal gemakkelijk te nemen maatregelen en verwijst naar een lange lijst met tips op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Kerkmagazine noemt bijvoorbeeld de „grootkeukenapparatuur: pas een dubbelwandige vaatwasser toe. Daardoor vindt minder warmteverlies plaats door de wanden van de vaatwasser. Of: gebruik een elektrisch frituurtoestel in plaats van de frituurpan op gas te verwarmen, als u bitterballen bakt voor de vrijwilligersavond. (…) Terreinverlichting: plaats een tijdklok samen met een daglichtregeling als de verlichting op vaste tijden moet branden terwijl het donker is. Of: plaats bewegingssensoren op plaatsen waar de lampen niet altijd aan hoeven te zijn.”

Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO) zette vorig jaar december ook op een rij wat de mogelijkheden zijn voor energiebesparing in kerken. „Stel het programma van de verwarming af op de actuele weerssituatie. Waar het kan, gebruik kleinere ruimtes om samen te komen. Het koor kan oefenen in de kerk, maar het is goedkoper om ’s winters te verhuizen naar een kleinere zaal.”

Mocht een kerk niet in staat zijn om maatregelen uit eigen zak te financieren, dan kan zij een beroep doen op de subsidieregeling Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed, tipt Kerkmagazine. De regeling is erg populair. Op 22 april start een nieuwe inschrijfronde.

Kerken die aan de slag gaan, moeten dat rapporteren aan de overheid, aldus Kerkmagazine. „Dat kan, of beter moet, via mijn.rvo.nl/informatieplicht-energiebesparing. Verder is het van belang de gemeenteleden goed te informeren, schrijft het vakblad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer