Binnenland

Zoektocht naar nieuwe CdK in Zuid-Holland begint met onenigheid

Nog voordat de provincie Zuid-Holland de profielschets voor een nieuwe commissaris van de Koning heeft vastgesteld, is er onenigheid binnen de commissie die hierover gaat. Statenlid Debora Fernald van de Groep Doe STOER heeft besloten uit deze commissie te stappen. Fernald zegt door de andere leden „zwaar onder druk te zijn gezet”, nadat ze vragen had gesteld over de representativiteit van een enquête. Die was gehouden onder duizend inwoners van Zuid-Holland om input te verzamelen.

ANP
8 February 2024 10:49Gewijzigd op 8 February 2024 11:06

Vertegenwoordigers van vrijwel alle partijen in Provinciale Staten hebben in de afgelopen weken een profielschets opgesteld met eisen en wensen voor een nieuwe CdK, die met ingang van 1 september de huidige commissaris Jaap Smit opvolgt. Alleen Forum voor Democratie doet niet mee aan het hele proces. De partij vindt dat een commissaris, en ook een burgemeester, door de burger gekozen zou moeten worden.

De overige partijen in de Staten hebben wel gewerkt aan de profielschets. Hiervoor is door een extern onderzoeksbureau ook een enquête gehouden en er zijn straatinterviews afgenomen om informatie te verzamelen. Volgens Fernald, die met haar one-issuepartij strijdt tegen onrecht en racisme, geven de uitkomsten hiervan mogelijk „een vertekend beeld”. Ze betwijfelt hoe representatief het onderzoek is en stelde daar vragen over. Het leidde volgens Fernald binnen de commissie tot „een sfeer die dusdanig vijandig” was, dat ze besloot eruit te stappen.

Sinan Özkaya, die als fractievoorzitter van de grootste partij GroenLinks-PvdA de commissie leidt, bevestigt het vertrek van Fernald. Hij vindt het „heel jammer”, maar benadrukt het belangrijk te vinden dat iedereen binnen de commissie op één lijn zit.

De Zuid-Hollandse Staten stellen komende woensdag in een extra vergadering de profielschets vast. Vervolgens start de sollicitatieprocedure. De minister van Binnenlandse Zaken maakt een selectie van de sollicitaties en legt die voor aan de provinciale vertrouwenscommissie, die in Zuid-Holland bestaat uit vertegenwoordigers van vrijwel alle fracties. Uiteindelijk draagt Provinciale Staten één kandidaat voor. De formele benoeming gebeurt door de koning.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer