Binnenland
Gelderland heeft geen overzicht van gebruik staalslakken

Gelderland heeft geen overzicht van het aantal locaties in de provincie waar zogenoemde staalslakken liggen, laat het college van Gedeputeerde Staten weten in antwoord op vragen van de Gelderse SP. Staalslakken zijn resten van de productie van staal. Als de grijze, steenachtige klompen in contact komen met water, kunnen er schadelijke stoffen vrijkomen.

ANP

Staalslakken zijn volgens de SP „onderwerp van discussie onder Gelderse inwoners, vooral op het buitengebied”. Bij een voormalige stortplaats in Eerbeek waar staalslakken worden gebruikt, is eerder een extra geul gegraven, om overstromingen te voorkomen. Maar of dat voldoende is om het gebied te beschermen is volgens de SP „punt van zorg van bewonersgroepen, gezien de recente regenval en het gestegen grondwaterpeil”.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde vorig jaar dat er bij het gebruik van staalslakken mogelijk meer schade is aan het milieu dan gedacht. De bouw gebruikt staalslakken van Tata Steel, bijvoorbeeld bij de aanleg van wegen.

De provincie is op de hoogte van twee locaties in Gelderland waar staalslakken zijn gebruikt, namelijk die Eerbeek en die bij een golfbaan in Spijk (gemeente West Betuwe). Maar omdat er voor het gebruik van staalslakken geen meldplicht geldt, heeft de provincie dus „geen zicht op de locaties waar dit materiaal is toegepast”. De provincie heeft „voor zover bekend” zelf de afgelopen decennia in elk geval geen staalslakken toegepast voor de aanleg van bijvoorbeeld provinciale wegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer