Binnenland
Amsterdams college wil opvang asielschip half jaar verlengen

Het Amsterdamse college heeft het voornemen om de opvanglocatie op het schip in het Westelijk Havengebied opnieuw met een half jaar te verlengen, dit keer tot 20 oktober. Dat laat een woordvoerder van wethouder Rutger Groot Wassink (Opvang) weten, nadat hier dinsdag over is vergaderd door het college. De huidige periode loopt af in april. Op het schip, genaamd MS Galaxy, verblijven momenteel zo’n 1500 vluchtelingen.

ANP

Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten na de zogenoemde „humanitaire toets”, waaruit blijkt dat de omstandigheden op het schip voldoende zijn voor verlenging. Het besluit van het college wordt eerst met de raadscommissie overlegd. Op 27 februari volgt een definitief besluit.

De opvangperiode is al eens eerder verlengd. Afgelopen september werd bekend dat de asielopvang een half jaar langer zou worden gebruikt, dus tot dit jaar april. De opvang op het schip wordt geregeld door het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

De hoofdstad moet volgens de verdeelsleutel van de spreidingswet 4479 asielzoekers opvangen. Amsterdam vangt nu al zo’n 4000 asielzoekers op, dus er moeten nog ongeveer 500 plekken bij komen. Op dit moment zijn de meeste opvangplekken in Amsterdam tijdelijk, zoals het asielschip. Het doel is om permanente locaties te realiseren, want tijdelijke opvang is „suboptimaal”, aldus de woordvoerder. „We bekijken waar we extra plekken kunnen vrijmaken, voor de tijdelijke opvanglocaties die er nu zijn bekijken we per keer of deze opnieuw verlengd worden.”

De gemeente is al bezig met het realiseren van meer permanente opvang. Zo start dit jaar in de Houthavens de bouw van een opvanglocatie voor 500 asielzoekers en moet in het Einsteingebouw bij Sloterdijk structureel plek komen voor maximaal 650 vluchtelingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer