Binnenland
Minister: we moeten internationalisering onderwijs beheersen

De plannen om het aantal buitenlandse studenten in Nederland te controleren, zijn bedoeld om „gezamenlijk en weloverwogen internationalisering te beheersen en te sturen”. Dat zegt demissionair onderwijsminister Robbert Dijkgraaf in reactie op het advies van de Onderwijsraad, die naar zijn wetsvoorstel heeft gekeken.

ANP

De Onderwijsraad heeft vooral kritiek op het plan om colleges in andere talen dan het Nederlands te beperken. Als het aan de minister ligt, mogen opleidingen straks voor maximaal een derde deel worden gegeven in een andere taal. Meestal is dat het Engels. Een instelling zou alleen met toestemming van de minister over die limiet heen mogen. De Onderwijsraad vraagt zich af of dat wel uitvoerbaar en redelijk is.

Wat de Onderwijsraad juist mist in de plannen van de minister, is een andere verdeling van geld. Nu is het voor hogescholen en universiteiten financieel aantrekkelijk om zo veel mogelijk buitenlandse studenten te werven. De Onderwijsraad is wel positief over de mogelijkheid om een maximaal aantal buitenlandse studenten in te stellen voor sommige opleidingen. Dat moet voorkomen dat een studie meer instroom uit het buitenland krijgt dan de instelling kan verwerken.

De limiet op het geven van colleges in andere talen is bedoeld voor „het behoud van het Nederlands als onderwijs- en wetenschapstaal”, zegt de minister. Hij gaat volgens eigen zeggen „de inhoud van het advies goed wegen”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer