Kerk & religie
Vaticaan herhaalt: Doop ongeldig bij gebruik onjuiste formule

Het Vaticaan waarschuwt priesters en andere ambtsdragers opnieuw om geen gewijzigde formule te gebruiken bij het bedienen van de doop.

Redactie kerk
Doopvont in de Minderbroederskerk in Roermond. beeld RD, Anton Dommerholt
Doopvont in de Minderbroederskerk in Roermond. beeld RD, Anton Dommerholt

Het rooms-katholieke Dicasterie voor de Geloofsleer schrijft in een vorige week gepubliceerd document dat het meldingen blijft ontvangen van katholieken die ontdekken dat hun doop ongeldig moet worden verklaard omdat daarbij niet de juiste woorden zijn gebruikt.

Door aangepaste woorden, gebaren of materialen te gebruiken, kan de bedienaar „de effectieve schenking van sacramentele genade in gevaar brengen, met duidelijk nadeel voor de gelovigen”, aldus het document ”Gestis Verbisque” (”Gebaren en Woorden”), dat kardinaal Victor Manuel Fernández opstelde.

De juiste doopformule is: „Ik doop u in de Naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest.” In plaats daarvan worden, aldus de kardinaal, formules gebruikt zoals: „Ik doop u in de Naam van de Schepper” of ”Wij dopen je in de naam van je vader en moeder”.

„Omdat sacramenten geworteld zijn in de Schrift en de traditie, kunnen de materie en de vorm nooit afhangen van de wil van een individu of een gemeenschap”, aldus het document. Bij onjuiste sacramentsbediening stelt het Vaticaan „een voorbeeldige straf” in het vooruitzicht. Deze wordt niet nader gespecificeerd.

In 2020 verklaarde de Congregatie voor de Geloofsleer al dat het veranderen van ”ik doop u” in ”wij dopen u” de doop ongeldig maakt. Dat leidde tot een wereldwijde zoektocht naar mensen met een ongeldige doop. Het probleem bleek extra groot doordat alle sacramenten die zijn toegediend door een priester die zelf een ongeldige doop ontving, ongeldig moesten worden beschouwd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer