Nederlandse vervuilingsmeter gaat de ruimte in
Een Nederlands apparaat dat is gebouwd om vanuit de ruimte de vervuiling van de dampkring in de gaten te houden, wordt dinsdag gelanceerd. Het instrument is onderdeel van een Amerikaanse satelliet. Het is de bedoeling dat de raket waar ze in zitten rond 7.33 uur Nederlandse tijd opstijgt. Dat gebeurt vanaf de beroemde ruimtebasis Cape Canaveral.
In de dampkring zitten aerosolen. Dat zijn fijnstofdeeltjes die onder meer uit fabrieksschoorstenen en uitlaten komen. Ze hebben gevolgen voor het klimaat, maar wetenschappers weten eigenlijk nog niet precies hoe. Daar moet het apparaat SPEXone helpen een antwoord op te vinden.
De vervuilingsmeter is ontwikkeld en gebouwd door onderzoeksinstituut SRON en ruimtevaartbedrijf Airbus Nederland. Beide zijn in Leiden gevestigd.
De SPEXone zit in de Amerikaanse satelliet PACE. Die moet ook de kleur van de oceanen meten. Die kleur kan iets zeggen over de verspreiding van bijvoorbeeld plankton, en daarmee over de staat van de natuur onder water.
Of de lancering dinsdag doorgaat, hangt af van het weer. De kans daarop is volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA 40 procent. Regenbuien en windvlagen kunnen leiden tot uitstel. Als dat gebeurt, is er woensdag een nieuwe kans. Dan zijn de vooruitzichten iets gunstiger.