Buitenland
Houthirebellen beloven vergelding na nieuwe aanvallen VS en VK

De Jemenitische Houthirebellen hebben zondag beloofd met een vergeldingsactie te komen na de nieuwe luchtaanvallen door de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De Houthi’s zeiden dat de aanvallen ze „niet zullen afschrikken”.

ANP

Een militaire woordvoerder van de Houthirebellen zegt dat onder meer de Jemenitische hoofdstad Sanaa en andere door de rebellen bezette gebieden het doelwit waren. In totaal rapporteerden de Houthi’s 48 luchtaanvallen. „De nieuwste aanvallen zullen niet voorbijgaan zonder reactie en bestraffing”, aldus de woordvoerder.

De gezamenlijke luchtaanvallen in Jemen van zaterdag volgden op een afzonderlijke reeks van Amerikaanse aanvallen op aan Iran gelieerde doelen in Irak en Syrië. Die aanvallen waren een reactie op een droneaanval waarbij drie Amerikaanse soldaten in Jordanië om het leven kwamen.

Het is de derde keer dat de VS en het VK de Houthi’s gezamenlijk hebben aangevallen. In een gezamenlijke verklaring zeggen de landen 36 doelen op dertien locaties te hebben getroffen. Volgens de verklaring waren de aanvallen „proportioneel en noodzakelijk”. Ze waren gericht op ondergrondse wapenopslagplaatsen, raketsystemen, lanceerinstellingen, radarinstallaties en de luchtverdediging van de Houthi’s. Nederland verleende steun, net als bij eerdere operaties. Ook Australië, Bahrein, Canada, Denemarken en Nieuw-Zeeland steunen de aanvallen.

Iran, dat de Houthi’s steunt, heeft de nieuwe aanvallen veroordeeld. „Dit was opnieuw een schending van de territoriale integriteit van Jemen en daarom een duidelijke schending van internationaal erkende wet- en regelgeving”, zei een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. „Deze eenzijdige en avontuurlijke operaties vergroten de spanningen in de regio alleen maar en vormen een bedreiging voor de internationale veiligheid”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer