Mens & samenlevingachterkrant
Zus komt na elk belletje helpen

Maatje van Maurik-van de Woestijne (71) uit Ochten draagt al twaalf jaar zorg voor haar zwakbegaafde en alleenstaande zus Riet van de Woestijne (74) uit Opheusden. Daarom verdient Maatje een bloemetje, vindt Agatha van den Broek-Kroon (43) uit Ochten.

Nadine Peppinck
Maatje van Maurik-van de Woestijne (r.) krijgt bloemen van haar zus Riet van de Woestijne. „Het maakt niet uit wanneer en waarvoor Van de Woestijne belt, haar zus komt altijd aansnellen.” beeld VidiPhoto
Maatje van Maurik-van de Woestijne (r.) krijgt bloemen van haar zus Riet van de Woestijne. „Het maakt niet uit wanneer en waarvoor Van de Woestijne belt, haar zus komt altijd aansnellen.” beeld VidiPhoto

„Toen Riet twaalf jaar geleden op zichzelf ging wonen omdat haar moeder dement werd, moest Maatje soms wel vier keer per dag naar haar zus toe”, vertelt Van den Broek. Die leerde de zussen kennen omdat ze één keer per week bij Van de Woestijne kwam schoonmaken vanuit de RST. Later ging ze als vrijwilliger vanuit de kerk op bezoek.

Van de Woestijne heeft onder meer hulp nodig met boodschappen en met de administratie. Omdat ze niet kan autorijden, brengt Van Maurik haar overal naartoe.

„Maatje staat altijd voor haar zus klaar”, zegt Van den Broek. „Het maakt niet uit hoe vaak Riet haar belt om te vragen of ze bijvoorbeeld de was uit de wasmachine wil halen, een brief wil posten of om advies. Maatje stapt direct in de auto en helpt haar zus. Ik bewonder dat aan haar. Ze voelt zich enorm verantwoordelijk als enige zus in de buurt.”

Momenteel is het wat rustiger voor Maatje, vertelt Van den Broek. „Riet is de laatste weken dat ze thuis woonde vaak gevallen. Daarom moest ze verhuizen naar Huize Avondrust in Opheusden.” Van Maurik zorgt nu voor de administratie en gaat regelmatig op bezoek bij haar zus. „De rust is teruggekeerd. Nu kan ze genieten van de welverdiende bos bloemen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer