Economieboerenprotesten

Boerenprotest breidt uit; ook actie in Nederland

Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland zijn weer boerenprotesten op komst. Farmers Defence Force (FDF) deelde vrijdag op X een artikel van Nieuwe Oogst, waarin de boerenactiegroep aankondigt voor volgende week een groot landelijk protest voor te bereiden.

Redactie economie
3 February 2024 10:39Gewijzigd op 3 February 2024 10:46
Dronefoto. Nederlandse en Belgische boeren blokkeren de grensovergang tussen Nederland met Belgie. De boeren demonstreren tegen landbouwregels die volgens hen te streng zijn en oneerlijke concurrentie binnen de Europese grenzen. beeld ANP, Rob Engelaar
Dronefoto. Nederlandse en Belgische boeren blokkeren de grensovergang tussen Nederland met Belgie. De boeren demonstreren tegen landbouwregels die volgens hen te streng zijn en oneerlijke concurrentie binnen de Europese grenzen. beeld ANP, Rob Engelaar

Hoe de actie eruit gaat zien en waar deze gaat plaatsvinden, is volgens Nieuwe Oogst nog niet bekend. Dinsdag zouden alle regiobestuurders van FDF en de leiders van de trekkergroepen bij elkaar komen om de actie af te stemmen. Het protest zou voor volgend weekend plaatsvinden.

Op diverse plekken in Nederland waren vrijdag al acties. Tientallen boeren waren met trekkers naar het provinciehuis in de Drentse hoofdstad Assen gekomen om hun ongenoegen over het landbouwbeleid kenbaar te maken. Een andere groep heeft vrijdagmiddag in het provinciehuis in Groningen in een bijeenkomst vol emoties de problemen van het boerenbestaan besproken met landbouwgedeputeerde Henk Emmens. Andere boeren kondigden aan vrijdagavond naar het provinciehuis in Utrecht te gaan.

België

FDF liet vrijdag al weten het hele weekend de grenswegen te willen blokkeren. Die dag gebeurde dat al in het zuiden van het land, op de grens naar België. Mogelijk volgen ook acties in het noorden en oosten van Nederland. FDF hoopt dat de actiebereidheid onder boeren de komende dagen groeit en meer collega’s zich aansluiten bij demonstraties.

De boerenblokkades op de grensovergangen lijken internationaal gezien de schadelijkste te worden van de afgelopen weken, zeggen experts. De schade voor de transportsector loopt door de blokkades flink op, vooral nu de verkeersaders tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn geblokkeerd. Ook zorgen de protesterende boeren voor problemen met de bevoorrading van Belgische Albert Heijns.

Eindigen

Ook Frankrijk wordt al twee weken geteisterd door blokkades van snelwegen. De meeste acties leken in de loop van vrijdag te eindigen. De grootste boerenbonden riepen hun aanhang op de acties te stoppen.

De Franse regering heeft talrijke toezeggingen gedaan en 400 miljoen euro steun toegezegd. Ook is Parijs in overleg met de EU boeren voorlopig tegemoetgekomen in kwesties als het verplicht onbebouwd laten van akkers en het verbod op pesticiden.

Ook in Spanje hebben de drie voornaamste boerenbonden aangekondigd deze maand wekenlang actie te gaan voeren. In Duitsland blijven boeren met blokkades actievoeren. En boeren in Polen hebben aangekondigd opnieuw de grensovergangen met Oekraïne te gaan blokkeren. Ze zouden ontevreden zijn over de Europese regels voor de invoer van Oekraïense landbouwproducten en over de „passiviteit van de Pools regering”.

Bondsdag

De Duitse Bondsdag heeft vrijdag de begroting voor 2024 goedgekeurd waarin wordt vastgehouden aan de afbouw van gesubsidieerde diesel voor landbouwvoertuigen. De afgelopen dagen waren er massale protesten van boeren en transportbedrijven tegen het plan om te stoppen met de brandstofsubsidie.

De Bondsdag heeft de boeren wel toegezegd dat ze de maatregel niet zoals gepland meteen uitvoert, maar dat het geleidelijk zal gaan.

In de begroting die na weken politiek gesteggel is gepresenteerd, staat voor het eerst sinds de coronacrisis weer de ‘schuldenrem’ centraal. Dat is het principe dat de regering ernaar streeft dat de begroting sluitend is en de uitgaven niet hoger zijn dan de inkomsten. Wel wordt in de begroting van 2024 nieuw krediet opgenomen ter waarde van 39 miljard euro.

De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft de boeren in zijn land juist verzekerd dat er toch nog een jaar compensatie wordt uitgekeerd voor hogere dieselprijzen. Boeren in Griekenland zijn net als in andere Europese landen de straat op gegaan om te protesteren tegen de dalende inkomsten. De boeren wijten dat aan stijgende energie- en kunstmestprijzen, hogere belastingen, bureaucratie en Europese milieuregels.

Meer over
Boerenprotesten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer