Grens en supermarkten doelwit boeren, meer acties op til
Belgische boeren hebben vrijdag met hulp van Nederlandse collega’s de belangrijkste grensovergangen tussen beide landen geblokkeerd. Donderdagavond waren distributiecentra in Woerden en Groningen doelwit. Nieuwe acties zijn op til.
De protesten volgen op een rumoerige dag in Brussel, waar agrariërs uit verschillende landen de top van Europese regeringsleiders aangrepen om te demonstreren tegen het EU-landbouwbeleid.
In Nederland lijkt het te gaan om wilde acties. LTO en Agractie, de twee grootste brancheorganisaties, zijn er officieel niet bij betrokken. „Uiteraard hebben we alle begrip voor de zorgen en mobilisatiebereidheid van boeren”, liet een woordvoerder van LTO vrijdagochtend weten. En Agractievoorman Bart Kemp zei: „Onze huidige lijn is dat we de uitkomst van de informatie afwachten.”
Intussen circuleert onder aanhangers van Agractie onder de leus ”It giet oan!” een oproep om vrijdagavond paraat te staan voor nieuwe acties die mogelijk een langdurig karakter krijgen. „Zorg voor voldoende eten en drinken en eventuele aflossing. Bel al je collegaboeren en trek samen op”, luidt het bijvoorbeeld in een Flevolandse Whatsappgroep.
Vrijdagochtend vroeg waren door boerenprotesten de grensovergangen van de A67 bij Eersel, de A4 bij Markiezaat en de A16 bij Hazeldonk dicht. In de loop van de ochtend waren enkele overgangen deels weer vrij. De meeste actievoerders komen uit België, maar een aantal Nederlandse boeren heeft zich bij de protesten bij Eersel aangesloten, zei een ANP-fotograaf ter plaatse. De demonstranten staken vuren aan langs de weg en riepen in speeches op om de blokkade enkele dagen vol te houden.
Amsterdam
Donderdagavond verschenen boeren met trekkers op de Dam in Amsterdam. Ook bij de provinciehuizen in Arnhem en Groningen waren boerenprotesten. In Arnhem werden zo’n 150 tot 180 demonstranten, onder wie ook kinderen, „met soep en bitterballen” ontvangen door landbouw-gedeputeerde Harold Zoet (BBB) en de Gelderse commissaris van de Koning, Henri Lenferink. „De boeren hebben verteld dat de maat vol is”, aldus een woordvoerster van Lenferink.
Ook hebben ze hem een manifest overhandigd, waarin ze onder meer oproepen de bemestingsverboden op te heffen op provinciale landbouwgronden die boeren in erfpacht hebben. In Groningen overhandigden actievoerende boeren hetzelfde manifest aan gedeputeerde Henk Emmens (BBB).
De Groningse boeren hebben donderdagavond ook korte tijd een distributiecentrum van ALDI in de stad geblokkeerd. Bij het distributiecentrum van Jumbo in Woerden stonden eveneens boeren met trekkers. Volgens een woordvoerder van Jumbo heeft die actie geen gevolgen voor de bevoorrading van de winkels.
Opheffen
De Belgische premier Alexander De Croo vindt het tijd voor de boeren in zijn land om de blokkades van wegen, distributiecentra en havens op te heffen. De politiek heeft de boeren gehoord en gaat met hen in gesprek. „Het signaal is gegeven”, zei De Croo vrijdag.
Boze boeren versperren met hun tractors al dagen belangrijke autowegen, overslagcentra van bijvoorbeeld supermarkten.
De Croo ging donderdag na de Europese top samen met zijn Nederlandse collega Mark Rutte en voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie in gesprek met vertegenwoordigers van de boeren.
Twee Franse boerenorganisaties hebben protesterende boeren donderdag opgeroepen te stoppen met hun acties, omdat de overheid naar ze heeft geluisterd. Premier Gabriel Attal kondigde eerder op de dag financiële steun en andere maatregelen voor de boeren aan.