Mens & samenleving
Steentjes beschilderen voor een Bijbelvertaler

Niet zelden hebben mensen een persoonlijk motief om een ander te helpen. Zo ook Willy van der Valk-Kruithof, die door long covid minder energie heeft. Zij beschildert keien, wat geld oplevert voor een Bijbelvertaler.

beeld Jos Ansink
beeld Jos Ansink

Een rieten mand met beschilderde keitjes siert de sfeervolle woonkamer van het echtpaar Van der Valk in Sliedrecht. Parkieten, konijnen, leeuwen, kikkers en een kat zijn gedetailleerd weergegeven. Op een kast liggen wat grotere exemplaren. Willy van der Valk (64) pakt er een. Het is een bruingeverfde kei met een woeste leeuwenkop. „De Leeuw uit Juda’s stam”, verduidelijkt ze. Op de achterkant is een lam afgebeeld. „Dat is het Lam van God.” Ook enkele andere stenen vertonen Bijbelse taferelen. Maar de meeste bevatten minutieus nagemaakte dieren.

Van der Valk begint met haar hobby in 2020. „Ik kreeg in maart 2020 corona. Ik werkte in Dordrecht als woonbegeleider voor mensen met een lichamelijke beperking. Mondkapjes en handschoenen hadden we niet.” Aanvankelijk lijkt het erop dat ze een stevige griep heeft. Testen op corona kan pas weken later. „Ik werd negatief getest, maar mijn huisarts zei dat ik de symptomen van corona had. Daarom kreeg ik een bloedonderzoek. Dat wees uit dat ik het had.”

In juni 2020 probeert ze weer aan het werk te gaan. Na één weekend moet ze weer afhaken. „Ik stortte in. Een jaar lang heb ik geprobeerd terug te komen. Ik zou eerst een halfuur per week koffiedrinken op het werk. Maar verder ben ik nooit gekomen.” De ziekte blijkt langdurig te zijn: long covid. „Ik kan me maar één uur inspannen. En met meerdere mensen tegelijk om me heen kan ik nog minder. Als ik met de kleinkinderen monopoly ga spelen, houd ik dat maar een kwartier vol.”

20068690_edcfb0b295.jpg
Willy van der Valk-Kruithof beschildert steentjes. beeld RD, Anton Dommerholt

Om de tijd te verdrijven, gaat Van der Valk lezen, legpuzzels maken en maakt ze kleurplaten voor volwassenen. Maar echt veel voldoening geeft dat niet. In diezelfde tijd zijn happy stones in opkomst, beschilderde keitjes met een boodschap. In de bossen bij Epe, waar een van de dochters een vakantiehuisje heeft, zoekt ze stenen die ze voor haar kleinkinderen beschildert.

Wanneer alle kleinkinderen er een hebben, evenals een aantal mensen in het appartementencomplex waar ze woont, neemt ze een beschilderde steen mee naar de kapper. Een van de klanten vraagt aan Van der Valk of ze haar overleden hondje na wil schilderen. Ook anderen vragen om een steen met een dier. „Ik kreeg er kleine attenties voor, zoals doosjes chocolaatjes. Op internet zag ik dat er voor beschilderde keitjes grote bedragen werden gevraagd. Dat wilde ik niet, want 
met het pensioen van mijn man kunnen we goed rondkomen. Daarom besloot ik kleine bedragen voor mijn werk te gaan vragen.”

Van der Valk besluit om met haar werk een goed doel te steunen. Een van haar schoonzoons heeft een zus die met haar man in Kameroen namens Wycliffe Bijbel­vertaalwerk doet. Margaret Belinga-den Besten wordt financieel gesteund door de hervormde gemeenten van Leiden en Sliedrecht. Bij die laatste gemeente is de familie Van der Valk lid. „Het is voor een vertaler niet eenvoudig om rond te komen. Ik kan de gaven die ik van de Heere heb ontvangen besteden om haar te steunen.” Hoeveel geld Van der Valk ophaalt, wil ze niet zeggen. „Het zijn kleine bedragen, maar alles helpt. Mensen die een steen kopen, geven soms wat extra geld voor het goede doel.”

De stenen die Van der Valk gebruikt, zoekt ze hoofdzakelijk zelf, bijvoorbeeld in de bossen of in Limburg, waar bij de Maas mooie keitjes zijn te vinden. Soms krijgt ze stenen van familie. Ze schildert met acrylverf, die ze net als de penselen bij de Action koopt. Van der Valk toont een kwastje. De meeste haren heeft ze er afgeknipt. Er zijn nog maar een paar sprietjes over. „Anders kan ik niet zo verfijnd werken.” Omdat ze niet snel tevreden is over haar werk, doet ze het regelmatig opnieuw. Soms keurt ze pas de vierde poging goed. „Ik doe twee tot zes dagen over een steen.”

Veel mensen willen hun eigen huisdier na laten schilderen. Of ze bestellen een steen om aan iemand cadeau te geven. Dat leverde in de maanden voor de kerstdagen extra drukte op. Diverse mensen wilden met Kerst een steen cadeau doen.

De stenen roepen emoties op bij mensen, zegt Van der Valk. „Ik schilder zo precies mogelijk hun huisdier na. Dat doe ik aan de hand van een foto. Ik schilder niet zomaar een hond, maar juist hun eigen hond. Mensen vinden het herkenbaar.”


RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer