Binnenland
Hoornse school met 20 bussen langs boerenblokkades naar Disneyland

Een middelbare school uit Hoorn is op de vroege vrijdagochtend met twintig bussen langs de boerenblokkades bij de Nederlandse en Belgische grens gereden voor een uitje naar Disneyland Parijs. Volgens waarnemend rector Laurien den Hartog was het besluit om wel of niet de weg op te gaan „een echt dilemma, je doet het nooit goed”.

ANP

De oudste van de drie vestigingen van het Tabor College bestaat 75 jaar. Ter ere daarvan was de reis naar het Franse pretpark met 1325 leerlingen en vijftig begeleiders gepland. De boerenprotesten bij de grens en binnen België en Frankrijk - al dagenlang houden landbouwvoertuigen toegangswegen bij Parijs en Antwerpen dicht - gooiden bijna roet in het eten. De weg opgaan met twintig bussen is een risico, maar de teleurstelling van de reis afzeggen zou ook voor boze ouders zorgen, aldus Den Hartog.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken werd geconsulteerd en een positief reisadvies gaf donderdagavond de doorslag. Als de blokkades werden ontweken zouden er geen onveilige situaties ontstaan. „We hebben iedereen geadviseerd genoeg eten en drinken mee te nemen en een deken voor de eventuele kou in de bus, uit voorzorg.” En als de groep onderweg zou strandden, kon als noodgreep uitgeweken worden naar een pretpark in Nederland.

En dus startte de „ratrace” tussen twintig bussen die allemaal hun eigen weg kozen rond 02.30 uur vanuit Hoorn, vertelt Den Hartog. De ene bus reed via Terneuzen en Gent, de ander nam binnenwegen rond Antwerpen. De begeleiders deelden onderling informatie en hun locatie zodat bijgehouden kon worden wie als eerste zou aankomen bij het pretpark.

Vanuit Disneyland zegt de rector blij te zijn dat de „moeilijke en goed afgewogen beslissing” gunstig heeft uitgepakt. De terugweg start rond 21.00 uur, dan wordt opnieuw route gekozen en geduimd voor zo min mogelijk vertraging.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer