Economie

Activisten trekken klimaatplan ExxonMobil in uit angst rechtszaak

De activistische Nederlandse beleggersgroep Follow This trekt een klimaatvoorstel bij het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil in uit angst voor een rechtszaak. „Gezien Exxons voorkeur voor een rechtszaak in plaats van aandeelhouders de vrijheid te geven om te stemmen tijdens de jaarlijkse vergadering, hebben we besloten om het klimaatvoorstel in te trekken”, stelt oprichter Mark van Baal in een verklaring.

ANP
2 February 2024 14:35Gewijzigd op 2 February 2024 16:20

De activistische beleggersgroepen Follow This en medeaandeelhouder Arjuna wilden ExxonMobil er in mei toe bewegen het terugdringen van zijn uitstoot te versnellen, door een plan daartoe in stemming te brengen tijdens de aandeelhoudersvergadering. Volgens Follow This heeft het Amerikaanse bedrijf, anders dan de andere vier grote olieconcerns Shell, BP, Chevron en TotalEnergies, nog geen doelen opgesteld om de uitstoot van de door hen gemaakte brandstoffen te beperken. Dat is de zogeheten scope 3-emissie.

ExxonMobil wilde voorkomen dat de activistische beleggers het klimaatplan in stemming zouden brengen en stapte vorige week naar de rechter. Daarmee dreigde voor het relatief kleine Follow This een dure juridische strijd met het concern, dat jaarlijks miljarden euro’s winst maakt.

Maar topman Darren Woods zegt in een interview met tv-zender CNBC dat ExxonMobil zelf doorgaans ook veel geld kwijt is aan het reageren op de klimaatvoorstellen. „Zij zijn geen echte investeerders, maar activisten. We willen onze focus weer gaan leggen op echte investeerders die echte zorgen hebben en het daarover willen hebben met andere aandeelhouders.”

Follow This dient al jarenlang vergelijkbare resoluties in bij Shell. De steun voor die voorstellen groeide lange tijd, maar bleven de afgelopen twee aandeelhoudersvergaderingen steken op een minderheid van zo’n 20 procent.

Samen met 27 grote beleggers dient Follow This ook dit voorjaar weer een voorstel in tijdens de bijeenkomst bij Shell om de uitstoot omlaag te krijgen. Van Baal wil zich niet uitlaten over de kans dat bijvoorbeeld Shell zijn organisatie nu ook voor de rechter daagt om een stemming over het plan te voorkomen.

Shell zegt geen stap naar de rechter te overwegen. „We gaan voor de dialoog en voor transparantie en we hebben ook te maken met Britse wet- en regelgeving. We geven er echter de voorkeur aan dat aandeelhouders hun zorgen rechtstreeks aan ons kenbaar maken, zodat we een constructieve dialoog kunnen aangaan, in plaats van via resoluties”, reageert een woordvoerder.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer