Binnenland
CDA Limburg hamert op belang van internationale studenten

Het CDA Limburg wil dat alle partijen in de Provinciale Staten bij landelijke politici aandacht vragen voor het belang van internationale studenten voor Limburg. Een stop op de komst van buitenlandse studenten is namelijk „een potentiële ramp” voor de provincie, stelde CDA-Statenlid Marcel Hanegraaff vrijdag tijdens een vergadering in het gouvernement.

ANP

Hanegraaff maakt zich druk over een wetsvoorstel van onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. De minister wil het aantal internationale studenten beperken. Onder meer gemeenten en onderwijsinstellingen verzetten zich al tegen dat plan. Ook in de Provinciale Staten werd eerder een motie van D66, CDA, GroenLinks en PvdA aangenomen waarin het college wordt gevraagd er in Den Haag op aan te dringen een eventuele beperking in elk geval niet voor Limburg te laten gelden.

CDA’er Hanegraaff wil dat het hele plan wordt stopgezet. Limburg kampt volgens hem met „een gebrek aan talent”. Het type talent waar bedrijven naar op zoek zijn, komt volgens het Statenlid met name van universiteiten. Een stop op de komst van internationale studenten zet „het investeringsklimaat” in Limburg „onder druk”. Hij wil een onderzoek naar de precieze consequenties van het wetsvoorstel. Ook D66-Statenlid Marlou Jenneskens noemde het plan vrijdag „een ramp” voor bedrijven.

Volgens gedeputeerde Eli­an­ne De­mol­lin-Schnei­ders (BBB, onderwijs) maakt het college „zich heel hard voor deze zaak”. Ze staat in contact met de betrokken universiteiten, zo zei ze vrijdag. De gedeputeerde wil „de potentiële verschraling van de kenniseconomie” in Limburg „zo veel als mogelijk voorkomen”.

Over het aantal internationale studenten in Nederland is al langere tijd veel te doen. Tegenstanders wijzen op het tekort aan studentenkamers en de drukte op universiteiten. Anderen stellen juist dat buitenlandse studenten onmisbaar zijn voor de kenniseconomie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer