Buitenland
Kiescommissie Rusland: problemen bij handtekeningen oppositielid

De Russische kiescommissie heeft „problemen” vastgesteld bij de handtekeningen die Boris Nadezjdin heeft verzameld om mee te mogen doen aan de presidentsverkiezingen. Nadezjdin is in feite al kansloos bij de verkiezingen maar wil het wel opnemen tegen president Vladimir Poetin, zodat de Russen ook kunnen kiezen voor iemand die tegen de oorlog in Oekraïne is.

ANP

Politici die mee willen doen aan de verkiezingen moesten uiterlijk woensdag 100.000 handtekeningen indienen bij de kiescommissie. Nadezjdin zei dat 105.000 Russen hadden getekend om hem te steunen. In de dagen daarvoor stonden er grote rijen bij kantoren waar mensen konden tekenen.

De kiescommissie is daarna begonnen met het controleren van de authenticiteit van de handtekeningen. De voorzitter zei dat op sommige lijsten met kiezers de namen stonden van overleden mensen.

Oppositiekandidaten worden in Rusland vaker uitgesloten doordat de kiescommissie onregelmatigheden ziet. De 60-jarige Nadezjdin heeft zich opvallend kritisch uitgesproken over de invasie in Oekraïne. Hij zegt dat niet een van de doelen is behaald en wil de operatie stopzetten.

Naast Poetin zijn er nog wel andere kandidaten geregistreerd, maar die zijn allemaal Kremlingezind. De presidentsverkiezingen zijn van 15 tot en met 17 maart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer