Analyse: ruim helft gebouwen Gaza beschadigd of vernield
Bijna vier maanden na het begin van de oorlog in de Gazastrook hebben de Israëlische strijdkrachten meer dan de helft van alle gebouwen in de kuststrook aan de Middellandse Zee beschadigd of vernield.
Dat meldde de BBC dinsdag, op basis van een analyse van satellietgegevens door de City University of New York en Oregon State University. Zij vergeleken oudere en huidige beelden om veranderingen in de hoogte of structuur van gebouwen te identificeren die op schade duiden.
Tussen de 144.000 en 175.000 gebouwen in de Gazastrook zijn beschadigd of vernield. Dat is tussen de 50 en 61 procent van alle gebouwen in het kustgebied. In de hele Gazastrook zijn woonwijken platgegooid, ooit drukke winkelstraten in puin gelegd, universiteiten verwoest en landbouwgrond verstoord, aldus de BBC.
Uit de beelden blijkt ook dat de bombardementen op de zuidelijke en centrale Gazastrook sinds begin december zijn geïntensiveerd. Vooral de zuidelijke stad Khan Younis, volgens Israël een bolwerk van Hamas, moest het de afgelopen weken ontgelden. Uit de analyse bleek dat ruim 38.000 of ruim 46 procent van de gebouwen daar inmiddels zijn vernield of beschadigd.
Volgens de VN zijn Gazanen massaal naar de stad Rafah gevlucht, aan de zuidgrens met Egypte. Ruim 1,3 miljoen mensen, meer dan de helft van de ongeveer 2,3 miljoen inwoners van de Gazastrook, verblijven daar nu.
Intussen zei een officier van de Israëlische militaire inlichtingendienst dinsdag dat het nog het hele jaar kan duren voordat Hamas helemaal verslagen is en mogelijk zelfs nog langer.
Volgens de inlichtingenofficier is de Israëlische krijgsmacht de komende tijd nog actief in de Gazastrook om de doelen te bereiken. De troepen moeten bijvoorbeeld militaire bases en tunnels van Hamas onbruikbaar maken en wapens en munitie vernietigen.
Israël stelde meerdere tunnels van Hamas te hebben verwoest door ze te laten vollopen met water. De krijgsmacht spreekt van „nieuwe mogelijkheden om de ondergrondse terroristische infrastructuur uit te schakelen” door „grote hoeveelheden” in de tunnels te spuiten.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dinsdag dat Israël zijn militairen niet uit de Gazastrook zal terugtrekken als deel van een mogelijke nieuwe wapenstilstand. Israël stelde met onder andere Qatar en de Verenigde Staten een voorstel op voor een wapenstilstand. Hamas zegt het voorstel te bestuderen.
Netanyahu wil de hele organisatie van Hamas elimineren, omdat die een bedreiging vormt voor de veiligheid van Israël. Als Hamas niet totaal wordt verslagen, is volgens hem „het volgende bloedbad slechts een kwestie van tijd”.