Binnenland

Gemeenteraden debatteren over gevolgen spreidingswet

Diverse gemeenteraden debatteren deze en volgende week over de gevolgen van de spreidingswet.

Redactie binnenland
30 January 2024 11:36
De Eerste Kamer buigt zich over de spreidingswet. beeld ANP, Phil Nijhuis
De Eerste Kamer buigt zich over de spreidingswet. beeld ANP, Phil Nijhuis

Zo houdt de gemeenteraad van Den Haag volgende week, op woensdag 7 februari, een ingelast debat over de wet. Dat liet de gemeente maandag weten. De grootste partij in de stad, Hart voor Den Haag, heeft het debat aangevraagd. De partij hoopt dat de raad zich uitspreekt tegen de wet.

Hart voor Den Haag heeft negen zetels in de raad, net zoveel als nodig is om een ingelast debat aan te vragen. Om het debat van start te kunnen laten gaan, moeten volgende week minstens 23 van de 45 raadsleden aanwezig zijn. De kans dat de raad zich uitspreekt tegen de wet, zoals partijleider Richard de Mos wil, is klein. Voorstanders hebben een meerderheid in de raad.

De spreidingswet die vorige week werd aangenomen door de Eerste Kamer, geeft het Rijk de mogelijkheid gemeenten te dwingen tot het opvangen van asielzoekers. Volgens De Mos moet de hofstad bijna 2500 asielzoekers opvangen. „Wat ons betreft gaat dit absoluut niet gebeuren. ”

Niet uitvoert

In buurgemeente Westland wil een meerderheid van de raad dat de gemeente de spreidingswet niet uitvoert. Westland vangt al jaren geen asielzoekers op. De burgemeester heeft laten weten dat Westland de spreidingswet wel uitvoert.

De raad bespreekt woensdagavond een motie over de wet. De coalitiepartijen Westland Verstandig, GemeenteBelang Westland en VVD en de oppositiepartijen LPF en FVD willen met de motie hun zorgen uitspreken over de gevolgen van de regeling. Ze roepen het college op de Tweede Kamer en het kabinet te laten weten dat „de nieuwe wetgeving niet inpasbaar is binnen de gemeente Westland”.

Veel gedoe

Volgens Peter Duijsens van Westland Verstandig, de fractievoorzitter van de grootste partij in de raad, is de motie „een compromis tussen de betrokken partijen” en een verzoek om hulp. „Als de wet ooit tot uitvoering komt, houd er dan rekening mee dat Westland een beetje vol is. Zo’n 700 asielzoekers hier plaatsen, is vragen om heel veel gedoe”, verzucht Duijsens.

Al voordat de Eerste Kamer een week geleden instemde met de spreidingswet, kwam vanuit de Westlandse raad het signaal dat de gemeente de nieuwe wet niet uitvoert. Burgemeester Bouke Arends liet in een reactie daarop toen al weten dat zijn gemeente binnen de kaders van de wet handelt. „Het politieke spel mag gespeeld worden, maar uiteindelijk zal toch de wet uitgevoerd moeten worden”, zei Arends bij Omroep West.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer