Britse stichting: Red historische kerken van ondergang
Londen. De National Churches Trust (NCT) in het Verenigd Koninkrijk heeft een campagne gelanceerd om duizenden kerken te redden van de ondergang.
Dat meldden verschillende Engelse media onlangs.
Zet kerken breder in binnen de lokale gemeenschap, bijvoorbeeld voor jeugdclubs en voedselbanken. Houd vaker concerten en tentoonstellingen in kerken. En er is jaarlijks 50 miljoen pond (ruim 58 miljoen euro) extra staatsfinanciering nodig om achterstallig onderhoud van de kerkgebouwen te repareren. Dat zijn drie van de zes aanbevelingen uit een rapport van de NCT. De Britse stichting voor het behoud van Engelse historische kerkgebouwen lanceerde woensdag in het Engelse parlement de campagne ”Elke kerk telt”.
Monument
Zo’n 3500 kerken in het Verenigd Koninkrijk sloten in de afgelopen tien jaar, meldt het rapport. Meer dan 900 gebouwen staan op de risicolijst van de culturele overheidsorganisatie Historic England. Van de resterende 38.500 kerken staat meer dan de helft, 20.000, op een lijst van gebouwen die als monument speciale bescherming behoeven.
Een van de oorzaken waardoor de monumentale kerken extra snel vervallen, is klimaatverandering: de gebouwen kunnen de vaker voorkomende en hevigere regenval moeilijk aan.
Voedselbank
Volgens de NCT is het verlies van kerkgebouwen een probleem dat de hele natie raakt. Veel kerken zijn plaatsen van sociale steun binnen de gemeenschap. Volgens de Engelse nieuwswebsite ChurchTimes betreft de sociale en economische waarde van kerkgebouwen 55 miljard pond –bijna 65 miljoen euro– per jaar. Daarnaast functioneren de historische kerken als plek van bezinning en zijn ze een trekpleister voor toeristen.
Uit een peiling onder inwoners van het Verenigd Koninkrijk bleek dat 68 procent van mening is dat kerkgebouwen inderdaad een belangrijk onderdeel zijn van het nationale erfgoed. Daarbij viel wel op dat oudere mensen deze stelling vaker onderschreven dan jongvolwassenen.
De problematiek gaat alle landen van het Verenigd Koninkrijk aan. Onlangs werd al bekend dat 700 van de 3000 kerken in Schotland waarschijnlijk voor 2030 moeten sluiten.