Binnenland
Raad Enschede stemt in met nieuwe gemeentevlag

De gemeenteraad van Enschede heeft maandagavond ingestemd met een nieuwe versie van de gemeentevlag. De vlag van de stad in Twente bestaat niet langer enkel uit drie horizontale banen van gelijke hoogte in de kleuren wit-rood-wit, maar heeft in het midden van de rode baan ook een wit symbool.

ANP

Het gaat om een zogeheten slaghek, een beeldmerk dat volgens de gemeente al eeuwenlang bestaat. Het bestaat uit drie horizontale lijnen en daar doorheen een andreaskruis.

„Het slaghek staat symbool voor de grens tussen Overijssel en het Duitse Münsterland”, aldus de gemeente. „Al in 1666 was dit slaghek verwerkt in de stadszegel van Enschede. Sinds 1815 is het slaghek ook onderdeel van het stadswapen van Enschede en is vastgelegd in het register van de Hoge Raad van Adel.”

De nieuwe vlag is een initiatief van een Enschedees echtpaar. Het gemeentebestuur zegt het idee te hebben omarmd, „omdat Enschede hiermee een meer herkenbare vlag krijgt. Zeker met het oog op het 700-jarig bestaan van Enschede in 2025”. De oude vlag werd in 1953 ingesteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer