Binnenland
Provincie Zuid-Holland ziet na CdK ook zijn vervanger vertrekken

De provincie Zuid-Holland ziet komende zomer niet alleen de commissaris van de Koning vertrekken, maar hoogstwaarschijnlijk ook zijn eerste vervanger. Gedeputeerde Jeannette Baljeu van de VVD heeft zich kandidaat gesteld voor het Europees Parlement. Baljeu staat op de concept-kandidatenlijst op plek drie en maakt grote kans om ‘Europa’ in te gaan.

ANP

„Als ik word gekozen tot lid van het Europees Parlement, stop ik als gedeputeerde voor de provincie Zuid-Holland”, zegt Baljeu. „Zo niet, dan ga ik met volle energie in onze mooie provincie verder.” De VVD heeft nu vijf vertegenwoordigers in het Europees Parlement. De verkiezingen zijn in Nederland op 6 juni.

De 56-jarige Baljeu is in Zuid-Holland het langstzittende lid van het college van Gedeputeerde Staten. Ze maakt sinds september 2017 deel uit van het provinciebestuur. Als Baljeu het Europees Parlement in gaat, is het aan de VVD om een nieuwe kandidaat als gedeputeerde voor te dragen. De VVD zit in de coalitie met GroenLinks-PvdA, BBB en CDA.

Jaap Smit, de commissaris van de Koning, kondigde eind vorig jaar aan dat hij op 1 september stopt. De 66-jarige CDA’er bekleedt deze functie nu al tien jaar.

De fractievoorzitters van vrijwel alle partijen en groepen in Provinciale Staten stellen momenteel een profielschets op voor een nieuwe CdK. Daarvoor wordt ook geput uit de resultaten van een enquête onder inwoners van Zuid-Holland. De Staten stellen de profielschets met hun wensen en eisen op 14 februari vast, waarna de sollicitatieprocedure begint. Alleen Forum voor Democratie doet niet mee aan dit proces. De partij vindt dat een CdK, en ook een burgemeester, door de burger gekozen zou moeten worden.

„Het proces vindt achter gesloten deuren plaats. Forum voor Democratie is een fel tegenstander van achterkamertjespolitiek en heeft transparantie hoog in het vaandel staan”, zegt fractievoorzitter Ewald Kegel. „Door het ondemocratische karakter van het huidige proces zal Forum voor Democratie dan ook niet deelnemen aan de vervolgstappen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer