Muziek
Ton Koopman krijgt erepenning gemeente Zwolle

Dirigent, klavecinist en organist Ton Koopman (79) heeft 26 januari de erepenning van zijn geboorteplaats Zwolle gekregen.

Redactie muziek
Ton Koopman. beeld Martina Simkovicova
Ton Koopman. beeld Martina Simkovicova

Burgemeester Peter Snijders reikte de penning uit tijdens een concert in het Academiehuis. De penning wordt toegekend aan bijzondere Zwollenaren die van betekenis zijn, zei de burgemeester tijdens de uitreiking.

Het betreft een blijk van waardering voor Koopmans jarenlange muzikale verdiensten. Hij maakt volgens Snijders nationaal en internationaal de samenleving al vele jaren mooier, harmonieuzer en muzikaler. Ook leverde Koopman een belangrijke bijdrage aan het behoud van het Zwolse culturele en muzikale erfgoed.

Koopman werd in 1944 in Zwolle geboren. Hij studeerde klavecimbel, orgel en muziekwetenschappen in Amsterdam. In 1979 richtte hij The Amsterdam Baroque Orchestra op en in 1993 The Amsterdam Baroque Choir. In 2008 werden deze gezelschappen verenigd in het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir. Met dit gezelschap maakte Koopman talloze opnamen.

De musicus reist nog altijd de wereld over voor het geven van concerten op klavecimbel en orgel en het dirigeren van zijn eigen Amsterdam Baroque Orchestra & Choir en symfonieorkesten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer