Economieboerenprotesten

Politiemacht moet blokkade Parijs voorkomen

Frankrijk heeft maandag een enorme politiemacht ingezet om te voorkomen dat boeren de hoofdstad Parijs volledig blokkeren. Ook in België is sinds zondag een grootschalig boerenprotest aan de gang. Duitse boeren gingen maandag eveneens de weg weer op.

Redactie economie
29 January 2024 11:15Gewijzigd op 29 January 2024 14:44
Blokkade van de snelweg A62 bij de Zuid-Franse stad Agen, zaterdag. beeld AFP, Christophe Archambault
Blokkade van de snelweg A62 bij de Zuid-Franse stad Agen, zaterdag. beeld AFP, Christophe Archambault

Pantservoertuigen, helikopters en 15.000 agenten, het Franse kabinet zet alles op alles om de hoofdstad bereikbaar te houden. In hun strijd voor betere werk- en levensomstandigheden hebben boeren gedreigd Parijs vanaf maandagmiddag langdurig te blokkeren.

Doelen van de boeren zijn alle hoofdwegen die naar de metropool leiden, inclusief de wegen die de hoofdstad met de twee luchthavens verbinden. Ook de groothandelsmarkt van Rungis ligt onder vuur. Dat is een gigantisch overslagpunt voor vis, vlees, gevogelte, zuivel en delicatessen.

In hoeverre de acties tot chaos leiden, was bij het sluiten van het Reformatorisch Dagblad maandagochtend nog onduidelijk. Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zei dat hij colonnes trekkers niet zou toestaan om Parijs of andere grote Franse steden in te trekken. Ook een blokkade van de vliegvelden van Parijs wil hij voorkomen.

Darmanin benadrukte zondagavond dat het bij de inzet van de politiemacht niet om een ​​„krachtmeting” gaat, maar om een ​​„ordelijk verloop van de protesten”. Openbare gebouwen moeten worden beschermd en buitenlandse treinen moeten veilig door Frankrijk kunnen reizen, zei de minister. Hij wil voorkomen dat, zoals in enkele gevallen al is gebeurd, vrachtwagens uit bijvoorbeeld Spanje of Portugal door boeren worden aangehouden en geplunderd.

Toezeggingen

De Franse premier Gabriel Attal deed vrijdag verreikende beloftes van hulp aan boeren, waaronder aanvullende maatregelen tegen oneerlijke concurrentie uit andere landen. Ook ziet de Franse regering af van een verhoging van de belasting op de diesel voor landbouwbedrijven en beloofde Attal meer steun voor de boeren die worden getroffen door noodweer.

Tot nu toe vinden de boeren dat de toezeggingen niet ver genoeg gaan. De grootste boerenorganisatie in het land, de Nationale Federatie van Bonden van Landbouwondernemers (FNSEA), zei dat er veel eisen zijn waarop de premier niet heeft gereageerd.

Franse boeren protesteren al weken tegen het overheidsbeleid. Ze klagen onder meer dat supermarkten ervoor zorgen dat ze te lage prijzen voor hun producten krijgen. Daardoor kunnen ze hun kosten niet terugverdienen. De boeren zijn ook boos over het toenemende aantal wetten en regels voor hun sector.

België

Ook andere Europese landen worden deze maand met grootschalige boerenprotesten geconfronteerd. In Duitsland, waar het al weken onrustig is, gingen boeren maandag in Hamburg opnieuw de weg op. In België blokkeren sinds zondagmiddag zo’n vierhonderd trekkers in Wallonië de E411 en E42 tussen Namen en Weyler bij het knooppunt Daussoulx. Landbouworganisatie Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) heeft aangekondigd dat de boeren pas na de ochtendspits op maandag zouden vertrekken.

Ook elders in Wallonië werden veel wegen geblokkeerd, zoals op de snelweg E19 van Nijvel richting Brussel en op de Brusselse ring bij Halle zou de weg bezet zijn door boeren en hun tractoren. In de zuidoostelijke provincie Luxemburg was een colonne tractoren aanwezig op de N4 richting Namen, waardoor de rijbaan werd afgesloten.

Waalse boeren willen een week lang wegen gaan blokkeren, om burgers bewust te maken van de problemen waarmee de sector worstelt. In Vlaanderen zijn er vooralsnog geen grote acties gepland.

Meer over
Boerenprotesten

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer