Buitenland
Politie Düsseldorf: 100.000 demonstranten tegen extreemrechts

Een groot aantal Duitsers heeft opnieuw zijn afkeer getoond van extreemrechts, met name verenigd in Alternative für Deutschland (AfD). De aanhang van deze omstreden partij groeit volgens veel mensen verontrustend. Volgens de politie gingen zaterdag alleen al in Düsseldorf zo’n 100.000 mensen de straat op om te demonstreren onder het motto „Tegen de AfD - Wij zwijgen niet. We kijken niet weg. We treden op”.

ANP

De enorme menigte was zeer divers, jong, oud, hele families met kinderen. De betogers werden volgens Düsseldorfer traditie onder meer begeleid door punkmuziek. Op spandoeken stonden teksten als „Ik houd in het algemeen niet van nazi’s” en „Niet nog eens”.

Burgemeester Stephan Keller (CDU) hield zijn gehoor voor dat rond 1930 de gevaren voor de eerste Duitse democratie ook werden onderschat. Mensen die ervoor waarschuwden werden belachelijk gemaakt. „Dat mag ons niet nogmaals overkomen. Tegen de extremisten roepen we: Jullie zullen nooit meer een meerderheid vormen”.

In Osnabrück, waar 25.000 tot 30.000 mensen op de been waren, voerde minister van Defensie Boris Pistorius (SPD) het woord. Hij zei dat de AfD uit is op een verandering van het stelsel. „Dat betekent in andere woorden dat ze terug willen naar de donkere tijden van rassenwaan, discriminatie, ongelijkheid en onrecht”.

Pistorius trok een vergelijking met de Weimarrepubliek, die niet ten onder ging door haar vijanden, maar door zwakte van haar vrienden. „Vandaag de dag weten we beter, geschiedenis mag zich niet herhalen”.

Ook in tal van andere steden, groot en klein, werd actie gevoerd, waaronder Aken, Mannheim, Kaiserslautern, Lübeck, Marburg en Weimar. Vrijdag waren er al acties in onder andere Frankfurt, Saarbrücken en Gütersloh. Vorig weekeinde werd de totale opkomst bij vergelijkbare manifestaties geschat op 900.000.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer