Economie
Schiphol wil gezonde werkplek sneller realiseren na inspectie

Schiphol wil sneller een gezonde werkplek en goede arbeidsomstandigheden realiseren na een rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Daarin oordeelt de arbeidsinspectie dat werknemers op het platform van Schiphol onnodig worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen.

ANP

De luchthaven zegt te betreuren dat het „ons met de sector onvoldoende gelukt is” om de problemen op te lossen en dat de NLA eraan te pas moest komen. De inspectie wees er onder meer op dat medewerkers te vaak in de straal van vliegtuigen staan, terwijl ze op het platform aan het werk zijn, waardoor ze worden blootgesteld aan kerosine-uitstoot.

Schiphol zegt vooruitgang te boeken met het treffen van maatregelen, het doen van onderzoek en innovaties. Maatregelen die de luchthaven neemt zijn onder andere strengere regels om met minder motoren te taxiën en om de hulpmotor van een vliegtuig minder te gebruiken. Ook vergroot Schiphol naar eigen zeggen de afstand tussen de bron van uitstoot en de medewerkers door de vertrekprocedures aan te passen.

De NLA stelt dat emissievrij taxiën nog niet is ingevoerd en dat vertrekmethodes veelal nog niet zijn aangepast. Aankomende vliegtuigen met draaiende straalmotoren staan niet in een aparte zone en eigenlijk zouden vliegtuigen altijd moeten taxiën met een minimaal aantal motoren. De inspecteurs concluderen daarom dat Schiphol de blootstelling aan kerosine-uitstoot onvoldoende geminimaliseerd heeft.

„We nemen de nieuwe inzichten uit het rapport dat de Arbeidsinspectie vandaag publiceerde uiterst serieus en zullen dit bestuderen”, reageert Schiphol. De luchthaven geeft aan zich „tot het uiterste” in te spannen „om de blootstelling aan kerosinemotoremissie zo veel mogelijk te minimaliseren”.

KLM zegt ook maatregelen te nemen om blootstelling aan diesel- en kerosine-uitstoot op het platform van Schiphol te reduceren. Zo gebeurt het taxiën van vliegtuigen zoveel mogelijk op één vliegtuigmotor. Ook is KLM bezig met de elektrificatie van het grondmaterieel. „De veiligheid en gezondheid van onze collega’s staan voorop”, laat een woordvoerster weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer