Jetten verzekert: overheid komt niet bij u in de meterkast
De drukte op het stroomnet leidt er niet toe dat de overheid op afstand apparaten in huis gaat uitzetten op piekmomenten, verzekert energieminister Rob Jetten. Kritische Tweede Kamerleden meenden dat te kunnen opmaken uit een plan van aanpak dat de demissionaire bewindsman eerder deze week presenteerde.
In deze actieagenda staat onder meer de suggestie om bepaalde apparaten op piekmomenten een minder groot beroep te laten doen op de netcapaciteit. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan laadpalen voor elektrische auto’s, warmtepompen en zonnepanelen, die dan bij een te hoge vraag mogelijk een signaal krijgen om een tandje terug te schakelen.
Dit idee leidt bij verschillende partijen tot opgetrokken wenkbrauwen. PVV-Kamerlid Alexander Kops vreest „Noord-Koreaanse toestanden”. Ook BBB en NSC zijn geschrokken van deze passage uit de actieagenda. VVD’er Silvio Erkens hoopt dat Jetten het „spookbeeld” wegneemt dat de overheid op deze manier bij burgers en bedrijven achter de voordeur komt.
„Deze minister gaat absoluut niet in uw meterkast kruipen”, stelt Jetten de bezorgde Kamerleden gerust. „Ik ga ook bij helemaal niemand de warme douche uitdraaien of aan de knop van de cv-ketel of warmtepomp zitten.” Er zijn volgens hem „veel slimmere manieren” om efficiënter gebruik te maken van de schaarse capaciteit op het stroomnet.
Jetten wil mensen niet dwingen, maar verleiden hun stroomverbruik aan te passen. Vrijwilligheid is een harde voorwaarde voor draagvlak, benadrukt hij. De minister denkt bijvoorbeeld aan uitbreiding van het daltarief voor elektriciteit. Nu geldt dat alleen nog ’s nachts, terwijl er meer rustige tijden op de dag zijn waarop bijvoorbeeld de wasmachine of vaatwasser kan draaien.
De in de actieagenda beschreven ingrepen zijn volgens Jetten echt „noodmaatregelen” die netbeheerders alleen kunnen inzetten „om te voorkomen dat het net eruit klapt.” Hij denkt ook dat mensen er in de praktijk nauwelijks iets van zouden merken. „Als die warmtepomp niet op 100 maar op 90 procent draait, heel eventjes om netcapaciteit vrij te maken, dan wordt het huis nog steeds warm gestookt.”