Kerk & religie

Zeventien doden bij bombardement kerk in Myanmar

In een kerk in Kanan, een dorp in West-Myanmar, zijn recent zeventien doden gevallen, onder wie negen kinderen. Ze kwamen om door een bombardement van het leger.

Redactie kerk
24 January 2024 12:52
Een christen in Myanmar leest in de Bijbel. beeld Jaco Klamer
Een christen in Myanmar leest in de Bijbel. beeld Jaco Klamer

De eerste kerkdienst van het jaar eindigde voor de kerk in Kanan in „een verschrikkelijk drama”, berichtte Open Doors woensdag.

De luchtaanval op de St. Peter Baptist-kerk in Kanan, dat vlak bij de grens met India ligt, is doelbewust uitgevoerd, zeggen ooggetuigen. „Het gebeurde om half elf. De luchtmacht van Myanmar liet opzettelijk een zware bom vallen om onschuldige dorpelingen te doden. Door de kracht van de explosie stortten veel huizen en kerkgebouwen in. Christenen raakten gewond”, zei een ooggetuige tegen Open Doors.

Een lokale partner van Open Doors vertelde dat gepoogd wordt de slachtoffers te helpen. „Momenteel kunnen we de weeskinderen en getroffen families niet bereiken omdat niet precies bekend is waar ze naartoe zijn gevlucht en omdat wegen zijn afgesloten vanwege vuurgevechten tussen leger en opstandelingen. Reizen is niet veilig, net zo min als vragen stellen over de situatie, omdat we gezien kunnen worden als informanten. We bidden dat er een veilig moment komt om contact op te nemen.”

Oorlogsmisdaden

Na de militaire machtsgreep in februari 2021 verkeert Myanmar in een soort burgeroorlog, aldus Open Doors, omdat minderheden in verzet zijn gekomen en terrein winnen. Het leger valt regelmatig religieuze gebouwen aan, met name in Chin, de westelijke deelstaat die als enige een christelijke meerderheid heeft in het door boeddhisten gedomineerde land.

Dinsdag publiceerde mensenrechtenorganisatie Centre for Information Resilience (CIR) een studie die aantoont dat kerken, tempels en kloosters regelmatig doelwit zijn van luchtaanvallen. Ze bewijzen dat de militaire junta in Myanmar zich schuldig maakt aan oorlogsmisdaden, aldus de rapporteurs. Religieuze gebouwen hebben een speciale beschermde status onder internationaal recht.

Journalist en Myanmar-expert Benedict Rogers van Christian Solidarity Worldwide (CSW) zei tegen media dat het bombarderen van kerken een „doelbewuste strategie” is. Het regime „valt rechtstreeks de identiteit van religieuze gemeenschappen aan”. Ook boeddhistische kloosters die ervan worden verdacht hulp te geven aan verzetsgroepen, krijgen te maken met bombardementen.

Myanmar staat op de zeventiende plek in de Ranglijst Christenvervolging die Open Doors vorige week publiceerde.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer