Kerk & religieChristenvervolging
Ranglijst Open Doors 2024: Geweld tegen christenen neemt fors toe

Christenen krijgen wereldwijd steeds meer fysiek geweld te verduren. Dat blijkt uit de Ranglijst Christenvervolging 2024 van Open Doors.

Redactie kerk
De top 10 van de Ranglijst Christenvervolging 2024 van Open Doors. beeld Open Doors
De top 10 van de Ranglijst Christenvervolging 2024 van Open Doors. beeld Open Doors

Het aantal aanslagen tegen christelijke eigendommen zoals kerken, begraafplaatsen, scholen en ziekenhuizen nam vorig jaar explosief toe. Het lag zeven keer hoger dan in 2022 en steeg van 2110 naar 14.766. Vooral in China, India, Nigeria, Nicaragua en Ethiopië moesten kerkgebouwen het ontgelden.

Noord-Korea staat nog steeds op nummer 1 van het jaarlijkse overzicht van vijftig landen waar christenen het zwaarst vervolgd worden. De lijst bevat dezelfde landen als in 2023. Ook de top 10 is hetzelfde gebleven. Wel verschoof een aantal landen van plaats. Libië steeg van plek 5 naar plek 3. Sudan ging van plek 10 naar 8.

Nicaragua is de grootste stijger in de top 50. Het land schoot naar boven van plaats 50 naar 30. De beperkingen op godsdienstvrijheid zijn er niet langer indirect, maar volop zichtbaar, signaleert Open Doors. Bijvoorbeeld door arrestaties van kritische geestelijken, het intrekken van vergunningen voor rooms-katholieke universiteiten en media, en de sluiting van de Nicaraguaanse ambassade bij het Vaticaan.

Minder doden

Bijna 5000 (4998) doden vielen er afgelopen jaar onder christenen door religieus gerelateerd geweld. De daling ten opzichte van 2022 –toen er bijna 6000 doden vielen– is het gevolg van de situatie in Nigeria, stellen de rapporteurs.

In de maanden voor de parlementsverkiezingen in het voorjaar van 2023 namen de aanslagen tegen Nigeriaanse christenen iets af. Na de stembusronde bereikte het geweld weer het oude (hoge) niveau. Meer dan 80 procent van de moorden op christenen werd gepleegd in Nigeria.
Ten minste 3329 christenen kwamen vanwege hun geloof in de gevangenis terecht, bijna tweehonderd meer dan in het jaar ervoor (3154). Ook verkrachting en seksueel misbruik namen toe: dat aantal steeg van 2126 naar 2622.

Het aantal ontvoeringen van christenen zakte van 5259 naar net onder de 4000. Maar fysieke en mentale mishandeling, zoals afranseling en doodsbedreigingen omdat iemand overging naar het christendom, nam fors toe. Het aantal in 2022 gemelde gevallen steeg explosief van 29.411 naar 42.849 vorig jaar.

Ondergrens

Huizen en winkels van christenen waren steeds vaker doelwit van verwoesting en vernielingen. Het aantal aanvallen op woningen bedroeg vorig jaar 21.431, vier keer meer dan in het jaar ervoor. De aanvallen op winkels van christenen verdubbelden in dezelfde periode: van 2210 naar 5740.
De haat en het geweld tegen christenen leidden ertoe dat nog meer gelovigen dan anders hun land onvrijwillig moesten verlaten: van 14.997 naar 16.404 vorig jaar.

Alle genoemde aantallen vormen de ondergrens, stelt Open Doors. „De werkelijke aantallen liggen waarschijnlijk nog veel hoger. Veel geweld tegen christenen blijft onopgemerkt of wordt niet gerapporteerd.”

Wereldwijd worden volgens Open Doors 365 miljoen christenen zeer zwaar vervolgd. Het front schuift steeds meer naar Afrika. Radicaalislamitische groeperingen buiten de onrust op het continent uit en groeien sterk.

Vorig jaar werden in Afrika 4565 christenen om hun geloof vermoord, van wie 90 procent in Nigeria.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer