Kamer eist inzicht in kosten tv-programma’s
De publieke omroep moet de kosten van radio- en tv-programma’s openbaar maken. En in het cultuurbeleid krijgt diversiteit en inclusie een minder prominente plaats.
Dat sprak de Tweede Kamer dinsdag uit door de aanvaarding van een tweetal moties. Die waren vorige week ingediend tijdens de behandeling van de onderwijsbegroting voor dit jaar.
VVD en BBB dienden samen een motie in voor de realisatie van een register waarin de publieke omroep de kosten van radio- en televisieprogamma’s openbaar maakt. De fracties willen op die manier inzichtelijk krijgen hoe de publieke omroep de regels voor topsalarissen ontwijkt. Presentatoren mogen in principe niet meer verdienen dan een minister-president, maar door presentatoren in te huren via aparte bv’s omzeilen programmamakers deze regel. De overheid trekt jaarlijks bijna 1 miljard euro uit voor de publieke omroep.
Bij de stemming bleek dat naast VVD en BBB ook de fracties van PVV, NSC, DENK, FVD, SGP en JA21 voorstander van een dergelijk register zijn. Aanvaarding van de motie tekent de nieuwe verhoudingen in de Tweede Kamer. Vorig jaar diende de VVD een vergelijkbare motie in, maar toen was er geen meerderheid.
Cultuurbeleid
Verder sprak de Tweede Kamer dinsdag uit dat de subsidies voor cultuur beter over het land verspreid dienen te worden en dat diversiteit en inclusie geen dwingende voorwaarden mogen zijn voor het krijgen van subsidie. BBB, SGP en ChristenUnie dienden daarover samen een motie in, ook bij de begrotingsbehandeling van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De motie kreeg steun van PVV, VVD, NSC, CDA, FVD en JA21.
Het kabinet eist nu in de begroting dat de Code diversiteit en inclusie wordt nageleefd bij het verdelen van de 497 miljoen euro voor het cultuurbeleid. De meerderheid van de Kamer is het daarmee oneens en vindt dat de overheid het cultuurbeleid niet moet gebruiken om politieke doelen na te streven.
Ook vragen de fracties een onderzoek om cultuursubsidies beter over het land te verdelen. Nu komt het meeste geld in de Randstad terecht.