Buitenland
Volgende maand weer commerciële vlucht naar de maan

Een Amerikaans ruimtevaartbedrijf wil volgende maand een robot naar de maan sturen. De lancering van de Nova-C staat gepland voor half februari. Het wordt de tweede commerciële Amerikaanse maanmissie. Een andere maanlander verging vorige week in de dampkring van de aarde na problemen onderweg.

ANP

De lander Nova-C is ontwikkeld door het bedrijf Intuitive Machines. Hij moet onder meer onderzoek gaan doen naar het effect van geladen deeltjes van de zon op het oppervlak van de maan. Wanneer mensen in de komende jaren weer naar de maan gaan, worden ze daar volop blootgesteld aan die deeltjes, met nauwelijks bescherming van een magnetisch veld zoals op aarde. Ook willen de Verenigde Staten experimenteren met nauwkeuriger landen.

De Verenigde Staten hopen dat ruimtevaartbedrijven kunnen helpen bij het bouwen van bases op de maan. Daarvoor heeft de ruimtevaartorganisatie NASA een heel programma opgezet, Commercial Lunar Payload Services. Bedrijven kunnen miljoenen dollars krijgen om maanapparaten te ontwikkelen en te bouwen. Eerder deze maand werd de eerste commerciële maanlander uit dat project gelanceerd, de Peregrine. Bij dat vaartuig ontstond na het opstijgen een brandstoflek, waardoor het niet meer in staat was om op de maan te landen. Het is opgebrand in de dampkring van de aarde, boven de Grote Oceaan. Dat is een gebruikelijke manier om kapotte satellieten en vaartuigen te dumpen.

Het bedrijf achter de Peregrine wil in november een nieuwe poging wagen met een andere lander, de Griffin.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer