50Plus ziet in spreidingswet geen oplossing voor asielcrisis
Senator Martin van Rooijen van 50Plus ziet de spreidingswet niet als oplossing voor de opvangcrisis. De 16.000 statushouders die nu een plek bezet houden in de asielzoekerscentra (azc’s) zijn het probleem, zei Van Rooijen in het debat in de Eerste Kamer. Het huisvesten van statushouders in zogeheten tussenvoorzieningen, gefinancierd door het Rijk, is volgens de eenmansfractie een betere oplossing dan de invoering van de spreidingswet.
Van Rooijen heeft tijdens zijn betoog niet expliciet gezegd of hij volgende week dinsdag voor of tegen de wet gaat stemmen, maar in zijn betoog lijkt de fractie voor te sorteren op een tegenstem. De stem van 50Plus kan, samen met die van OPNL, doorslaggevend zijn om de wet al dan niet aan een meerderheid in de senaat te helpen.
De crisisnoodopvang die nu moet worden ingezet om asielzoekers te huisvesten kost de rijksoverheid jaarlijks miljarden, zei Van Rooijen. Dat ligt niet zozeer aan de instroom van asielzoekers, als wel aan de statushouders die noodgedwongen in azc’s op een huis wachten.
Als statushouders die aan een gemeente worden toegewezen, daar zo snel mogelijk in een tussenvoorziening worden ondergebracht, komt er volgens Van Rooijen voldoende capaciteit in de azc’s. „Inzet van de miljarden die nu aan noodopvang worden besteed ten behoeve van het inrichten van gemeentelijke tussenvoorzieningen lost alles op”, zei Van Rooijen. Daarvoor moet volgens hem wel de „betonnen regelgeving van de rijksbegroting” worden aangepast.
Eerder stelde ook BBB voor dat het uitplaatsen van statushouders naar tussenvoorzieningen een belangrijke bijdrage kan leveren aan het oplossen van de opvangcrisis.
SGP en Forum voor Democratie hebben in het debat hun bezwaren tegen de wet nog eens uit de doeken gedaan en zullen tegen de wet gaan stemmen. Hoewel het CDA kritiek heeft op onder meer de ingewikkelde verdeelsystematiek van asielzoekers over gemeenten en er niet blij mee is dat gemeenten in het uiterste geval worden gedwongen asielzoekers op te vangen, zal de fractie naar verwachting wel met de wet instemmen. „Er moet een einde komen aan de huidige situatie”, zei CDA-senator Madeleine van Toorenburg.
Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) begint dinsdagochtend om 10.00 uur aan de beantwoording van de vele vragen en opmerkingen die maandag door de Eerste Kamer zijn gesteld. Het is nog steeds niet duidelijk of hij een meerderheid van de senaat achter zijn wetsvoorstel krijgt.