Binnenland
Hof spreekt Hans O. vrij in Drentse kofferbakmoord

Hans O. is in hoger beroep vrijgesproken van betrokkenheid bij de dood van Ralf Meinema uit Klazienaveen. Volgens de voorzitter van het gerechtshof in Leeuwarden is er nog steeds te veel onduidelijk rondom de gewelddadige dood van de 31-jarige man. „We tasten nog steeds in het duister met betrekking tot wat er die nacht is gebeurd. Er is geen wettig en overtuigend bewijs voor betrokkenheid van verdachte bij de dood van Ralf.”

ANP

De 45-jarige verdachte O. werd vorig jaar vrijgesproken voor moord of doodslag door de rechtbank in Assen. Er was te veel onduidelijk rondom de dood van Meinema, oordeelde de rechtbank. Het OM had achttien jaar cel tegen O. geëist en tekende beroep aan. Tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak in hoger beroep, op 30 november vorig jaar, stelde de aanklager dat de rechtbank in Assen het bewijsmateriaal „verkeerd heeft gewaardeerd” en dat het duidelijk was dat Hans O. de dader was. „Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.” Het OM eiste toen twintig jaar cel.

Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen werd in maart 2017 levenloos gevonden in de kofferbak van zijn eigen auto. De wagen lag half in het water van het Stieltjeskanaal bij Coevorden. De doodsoorzaak was hersenletsel, aangebracht door een zwaar voorwerp dat tegen zijn hoofd werd geslagen.

Er werd DNA aangetroffen van O. op de broek van het slachtoffer. Uit onderzoek blijkt dat dit DNA-spoor is overgebracht rond de dood van Meinema. Het hof oordeelde echter dat dit DNA niet betekent dat O. ook de dader is. Daarnaast zou een anonieme getuige gehoord hebben dat O. Meinema had doodgeslagen met een wapen en de sporen zou hebben uitgewist met zijn familie. Het hof stelde echter dat er te weinig steunbewijs is.

Volgens het hof zijn er nog te veel vragen niet beantwoord met betrekking tot het tijdstip, de locatie en de omstandigheden van het overlijden van Ralf. Ook is onbekend gebleven hoeveel mensen er betrokken waren bij zijn dood. „Er is geen bewijs dat O. een aandeel heeft geleverd aan het geweld waardoor Ralf is overleden.”

De voorzitter van het hof richtte zich aan het einde van de uitspraak tot de aanwezige familie van Ralf. „Ik weet dat u tot aan de dag van vandaag lijdt onder dit grote verlies. Het moet onnoemelijk zwaar zijn om hier mee verder te leven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer