BuitenlandReligievrijheid
Fins hooggerechtshof overweegt nieuwe zaak tegen Räsänen

Het Finse hooggerechtshof moet besluiten over een hoger beroep tegen de Finse politica Päivi Räsänen. Haar advocaat acht een nieuwe rechtszaak „vrij zeker.”

CNE.news
beeld CNE, Evert van Vlastuin
beeld CNE, Evert van Vlastuin

De openbare aanklager in de Finse hoofdstad Helsinki is vrijdag in beroep gegaan tegen de vrijspraak van Räsänen in november vorig jaar. De officier van Justitie wil een oordeel over hoe de vrijheid van godsdienst zich verhoudt tot het verbod op discriminatie. Een deel van de aanklacht is ook gericht tegen de Lutherse bisschop Juhana Pohjola, omdat hij een boekje van mevrouw Räsänen over de christelijke visie op seksualiteit heeft gepubliceerd.

De inmiddels 63-jarige politica uitte zich de afgelopen jaren via verschillende media over homoseksualiteit. De praktijk is volgens haar onverenigbaar met de Bijbel. De openbare aanklager ziet dit echter als discriminatie en spande daarom in 2021 een eerste rechtzaak aan. De rechtbank stelde Räsänen echter zowel in deze zaak als in het hoger beroep dat daar op volgde, in het gelijk.

Matti_Sankamo_c7623461b6.jpeg
Matti Sankamo

Nu moet het hooggerechtshof beslissen of het het beroep in behandeling neemt. Voor de aanklager is dit hof de laatste mogelijkheid. Voor Räsänen is er nog de mogelijkheid in beroep te gaan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dat is de Finse volksvertegenwoordiger ook zeker van plan, benadrukt ze.

Het is nog niet zeker of het hooggerechtshof het beroep van de aanklager accepteert. Gemiddeld wijzen de hoogste rechters meer dan 90 procent van alle verzoeken af. Toch is Räsänens advocaat, Matti Sankamo, er „vrij zeker” van dat het hooggerechtshof de zaak zal behandelen. „De juridische vragen in deze zaak zijn nieuw en belangrijk. Ik ben vrij zeker dat het hooggerechtshof erin geïnteresseerd is”, zegt hij tegenover CNE.news. Het hooggerechtshof heeft zich al eerder uitgesproken over religieuze meningsuiting, stelt Sankamo. “Maar in dit geval wordt religieuze meningsuiting in verband gebracht met discriminatie van specifieke groepen. Dat is nieuw.”

Verrast

Räsänen zegt op X verrast te zijn door de beslissing van de aanklager. „Met een zelfverzekerde en kalme geest ben ik echter bereid de strijd voor de vrijheid van meningsuiting en religie voort te zetten”, zegt de politica.

Advocaat Sankamo verwacht dat het hooggerechtshof voor half mei zal beslissen of het de zaak in behandeling neemt. „Met een beetje geluk krijgen we dit jaar de uitslag nog, maar het voorjaar van 2025 acht ik waarschijnlijker.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Päivi Räsänen

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer