Buitenland
Kremlin noemt aanvallen Jemen ‘destructieve escalatie’ in regio

Het Kremlin ziet in de Amerikaans-Britse aanvallen op Jemen een escalatie van spanningen in het Midden-Oosten en vindt de aanvallen „een minachting van het internationale recht”. „Het is weer een voorbeeld van de perversie van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad door de Angelsaksen (Britten en Amerikanen)”, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou.

ANP

Rusland wil dat de Veiligheidsraad vrijdag bijeenkomt over de kwestie.

China vreest volgens een regeringswoordvoerder dat de Amerikaans-Britse aanvallen de spanningen in en rond de Rode Zee verder doen toenemen. Beijing roept de betrokken partijen op „kalm te blijven en terughoudendheid te betrachten om een escalatie van het conflict te voorkomen”.

Amerikanen en Britten bombardeerden volgens zegslieden van de Houthi’s bijna zeventig plekken. De Houthi’s zijn een door Iran gesteunde bevolkingsgroep uit het noorden van Jemen. Ze hebben in de slepende burgeroorlog ook de hoofdstad Sanaa en de Rode Zeekust in handen gekregen. Ze belagen daar de scheepvaart met bootjes met kapers, drones en raketten. Londen en Washington stellen dat ze uit zelfverdediging de Houthi’s hebben aangevallen. Jemen heeft een internationaal erkende regering die vooral door Saudi-Arabië wordt gesteund en zich in het zuiden van Jemen ophoudt.

Frankrijk vindt dat de Houthi’s zelf verantwoordelijk zijn voor de huidige escalatie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer