EconomieKwestie

Wat doet het afwassen van die stenen koffiemok​ met het milieu?

Onder meer op kantoor mogen we vanaf 1 januari dit jaar geen plasticwegwerpservies meer gebruiken. Maar herbruikbare koffiemokken moeten worden afgewassen. Is dat ook niet slecht voor het milieu?

Nicolien van Loon
11 January 2024 19:33Gewijzigd op 15 January 2024 14:18
beeld RD
beeld RD

Het is goed dat je stilstaat bij het verbruik van energie en water dat komt kijken bij het afwassen van je servies. Dat heeft natuurlijk ook impact op het milieu.

Milieu Centraal heeft onderzocht of dit effect opweegt tegen dat van plasticwegwerpservies. De uitkomst is dat herbruikbaar servies de beste keuze is, zolang als dit op een verstandige manier wordt afgewassen.

Je zou ook de vraag kunnen stellen hoe het zit met het maken van stenen mokken. Dat kost immers energie. Toch scoren herbruikbare dingen ook op dit punt beter voor het milieu dan spullen die je maar één keer gebruikt.

Voorzichtig

Mensen gooien plastic bekertjes vaak weg maar een mok blijven ze gebruiken. Dankzij die ene mok hoeven er dus veel minder wegwerpbekers te worden gemaakt. Een stenen mok is uiteindelijk beter voor de aarde, vooral als je er voorzichtig mee omgaat en de mok op een milieuvriendelijke manier schoonmaakt.

20004632.JPG
Drinken uit wegwerpbekers is nu ook op kantoor verleden tijd. beeld AFP, Barbara Gindl

De beste manier om je servies af te wassen is met een volle afwasmachine op een ecoprogramma, of met de hand in een teiltje. Het water hoeft niet heet te zijn; sommige afwasmiddelen werken goed met koud water. Als je niet na elke kop koffie je mok schoonmaakt, bespaar je natuurlijk ook afwasbeurten.

Materiaal

Verder speelt mee van welk materiaal je mok gemaakt is. Op kantoor zijn vaak stenen of glazen koffiekoppen in gebruik. Glas is de meest milieuvriendelijke keuze van die twee.

En wil je het milieu nog meer sparen? Koop dan je mok of koffiekop tweedehands.

In Nederland gooien we met elkaar elke dag 9 miljoen plasticbekers en -bakjes na eenmalig gebruik weg, zo meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dat zijn er meer dan 200 per seconde. Daarom is de zogeheten SUP-regelgeving met ingang van dit jaar aangescherpt. SUP staat voor single-use plastics. De maatregel moet helpen voorkomen dat er plasticafval op straat en in zee terechtkomt.

Uitgebreid

In 2021 begon het met een verbod op plasticproducten zoals wattenstaafjes, wegwerpbestek, rietjes en bakjes gemaakt van piepschuim. In juli 2023 werd het uitgebreid naar eenmalige plasticverpakkingen voor voedsel en drinken die je onderweg gebruikt.

Nu zijn daar dus ook verpakkingen bijgekomen die je ter plekke gebruikt, niet alleen op kantoor maar ook bijvoorbeeld op scholen, bij sportclubs, in de horeca en ook bij besloten evenementen zoals concerten en in attractieparken.

De auteur is communicatieadviseur bij Milieu Centraal.

Meer over
Kwestie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer