Kamer: Steun voor middeninkomen
De lasten van de middeninkomens moeten snel worden verlicht. Dat is de reactie vanuit kabinet en Tweede Kamer op een deze week gepubliceerd onderzoek van het bureau Motivaction naar Nederlandse gezinnen met een inkomen van modaal tot twee keer modaal.
Politiek Den Haag is behoorlijk geschrokken over de resultaten van het onderzoek, dat in opdracht van de Geassocieerde Persdiensten (GPD) werd verricht en donderdag in de aangesloten kranten gepresenteerd. Algemeen worden de middeninkomens beschouwd als belangrijke motor van de economie. Volgens het onderzoek moet het merendeel van de huishoudens met een middeninkomen momenteel echter snoeien in de uitgaven om nog rond te kunnen komen.
Mensen met een maandelijks inkomen tussen de 1500 en de 3100 euro kampen met hogere maandlasten en geven daarom minder geld uit aan kleding, vakanties en dagelijkse boodschappen. De trend onder deze huishoudens staat in schril contrast met wat de politiek graag van hen wil. Onlangs riep president-directeur Wellink van De Nederlandsche Bank de huishoudens nog ertoe op minder te sparen en meer geld uit te geven, zodat de economie harder zou gaan draaien.
Minister De Geus van Sociale Zaken toonde zich vanmorgen geschrokken over de uitkomsten van het onderzoek. Ook de CDA-bewindsman vindt nu dat lastenverlichting nodig is. Hij noemde de middeninkomens de „ruggengraat van de economie” en maakte de inschatting dat hij 200 miljoen euro kan besteden. Voor gezinnen met twee kinderen zou dat op jaarbasis 100 euro opleveren.
Eerder al pleitte D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken voor lastenverlichting. Afgelopen maandag liet ook VVD-minister Zalm van Financiën tijdens een politieke avond in Laren doorschemeren dat hij daarvoor ruimte ziet. Juist vrijdag sprak het kabinet over een belastingmeevaller van 600 miljoen euro. Overigens is de verwachting dat die voor een groot deel zal worden besteed aan de terugdringing van het financieringstekort.
In de Tweede Kamer is een forse meerderheid te vinden die iets wil doen aan de lasten voor huishoudens met een inkomen van modaal tot tweemaal modaal. D66-kamerlid Bakker noemde het gisteren zelfs „de eerste prioriteit op de politieke agenda voor 2006 en 2007.” De inkomenspositie van de middeninkomens moet wat hem betreft „absoluut worden verbeterd.”
„Iedereen erkent de problematiek van de middeninkomens”, zo reageerde CDA-kamerlid Verburg gisteren op de cijfers in de GPD-bladen. „Ik heb dat al een paar keer onder de aandacht van het kabinet gebracht.” Het CDA wil nu dat het kabinet alle maatregelen die het voorstelt, gaat beoordelen op de gevolgen ervan voor de middeninkomens.
PvdA-kamerlid Crone is op zijn beurt sceptisch over de bereidwilligheid van het CDA om echt iets ten behoeve van de positie van middeninkomens te doen. „Ik heb de afgelopen maanden talloze voorstellen gedaan om hun koopkracht te ontzien, bijvoorbeeld op het gebied van de kinderopvang, korting op energieprijzen en ziektekostenpremies. Maar telkens gaf met name het CDA niet thuis.” Crone spreekt nu de verwachting uit dat een volgend PvdA-voorstel ten behoeve van de middeninkomens wel zal worden gesteund.
Ook de VVD vindt dat er iets aan de koopkracht van de middeninkomens moet worden gedaan. Maar samen met het CDA wijst de liberale partij erop dat dit niet ten koste mag gaan de terugdringing van het financieringstekort.