BuitenlandOorlog in Israël
Blinken: Israël moet burgers Gaza ontzien

Israël moet bij militaire operaties in de eerste plaats de veiligheid van burgers verzekeren, dat mag niet op de tweede plaats komen, zei de Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken in Doha. Blinken is op een rondreis door het Midden-Oosten voor overleg rond de aanhoudende oorlog in Gaza.

Redactie buitenland
Palestijnen in de Gazastrook proberen zaterdag internetsignaal op hun mobieltje op te vangen. Door de oorlog is er slechts zeer onregelmatig verbinding met de buitenwereld mogelijk. beeld EPA, Mohammed Saber
Palestijnen in de Gazastrook proberen zaterdag internetsignaal op hun mobieltje op te vangen. Door de oorlog is er slechts zeer onregelmatig verbinding met de buitenwereld mogelijk. beeld EPA, Mohammed Saber

Volgens Blinken is het Israëls recht om zich te verdedigen tegen Hamas, maar moet Israël er wel alles aan doen om de oorlog te voeren zonder burgerslachtoffers te maken. Op de vraag of Blinken het stellen van voorwaarden voor Amerikaanse wapenleveringen aan Israël een goed idee vindt, zei de buitenlandminister dat de VS dat altijd doen bij het leveren van wapens.

De roep om een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Israël en Hamas wordt steeds luider. Zowel tijdens zijn eerdere stop in Jordanië als in Qatar werd aan Blinken gevraagd om meer druk uit te oefenen op Israël om tot een wapenstilstand te komen.

Blinken verzekerde de Jordaanse koning Abdullah zondag ervan dat de Verenigde Staten tegen uitzetting van Palestijnen uit de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever zijn. Verschillende radicaalrechtse Israëlische politici zeiden de afgelopen tijd dat een volgens hen goede uitkomst van de oorlog zou zijn dat de Gazastrook wordt ingelijfd door Israël. Dat zou betekenen dat de ruim 2,3 miljoen Gazanen het gebied moeten verlaten. Meerdere landen noemden de uitspraken afschuwelijk.

Egypte

De Palestijnse autoriteiten van Gaza dringen er bij Egypte op aan dat het land Palestijnse gewonden toelaat. Dat meldde de Arabische zender Al Jazeera zondag. Volgens de autoriteiten van Gaza wachten er 6000 Palestijnse gewonden op medische hulp. Op dit moment kunnen er maar 10 tot 20 mensen per dag de grens over.

Het Nederlandse Rode Kruis roept op tot een einde aan het geweld tegen burgers en hulpverleners in Israël en Gaza. Volgens de hulporganisatie is het leven in Gaza „onmogelijk” geworden en zijn onschuldige mensen „het grootste slachtoffer” van de oorlog die drie maanden geleden begon.

Kaag

Sigrid Kaag begint aan haar nieuwe baan bij de Verenigde Naties. Ze heeft zich daarmee ook teruggetrokken uit het Nederlandse kabinet. De voormalige vicepremier gaat werken aan humanitaire hulpverlening en de wederopbouw in Gaza.

Kaag begint in haar nieuwe functie in New York, waar het hoofdkantoor van de Verenigde Naties zit. Ze heeft hier een ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres, die haar voor deze functie had gevraagd. Ze zal ongeveer een week vanuit New York werken, lieten de VN weten, en daarna afreizen naar het Midden-Oosten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer