Mens & samenlevingPodcast Sprekend RD

Waarom houd je goede voornemens vaak niet vol?

Goede voornemens horen bij het nieuwe jaar zoals oliebollen bij oudjaarsavond. Maar het blijkt lastig deze plannen in de praktijk vol te houden. Dat heeft er alles mee te maken dat onze hersenen niet zo makkelijk nieuw gedrag aanleren, vertelt Maartje Timmerman-van Kooten in Sprekend RD.

Redactie podcast
5 January 2024 16:00Gewijzigd op 5 January 2024 16:03
beeld RD
beeld RD

Timmerman is afgestudeerd in de in de klinische en gezondheidspsychologie en nu cognitief gedragstherapeut en inhoudelijk leidinggevende van de vier vestigingen van Brouwer Psychologen. Ze legt uit dat ons brein in principe de makkelijkste weg kiest. Veel van de dingen die we doen zijn geautomatiseerd; denk bijvoorbeeld aan het doorrijden bij groen licht of het afwerken van een vast ochtendritueel. „En dat is maar goed ook, want zo blijft er ruimte over voor meer complexe taken.”

Tegelijk zorgt die hang naar gemak ervoor dat het brein moeilijk nieuw gedrag aanleert. Daarvoor moeten letterlijk nieuwe paden gemaakt worden in de hersenen: zogenaamde neurale paden. „Maar we kunnen deze kennis ook gebruiken om er ons voordeel mee te doen”, zegt Timmerman. „Door nieuwe gewoontes te ontwikkelen, maken we eigenlijk neurale paden kapot en leggen we nieuwe paden aan.” Herhaling is hierbij cruciaal: net als bij een gewoon pad moet je er vaak overheen gaan om het uit te slijten.

In de aflevering komt ook Pauline Mellema aan het woord. Ze vertelt over haar goede voornemen: in één jaar de hele Bijbel lezen. „Op die manier hoop ik mijn relatie met God te verdiepen.” Ze heeft er een speciale Bijbel voor gekocht met een leesrooster. En als het niet lukt in één jaar? „Dan doe ik er gewoon iets langer over. Dat geeft natuurlijk ook niet.”
Beluister hier de podcast:

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer