Klimaatactivisten willen A10 blokkeren om fossiele steun ING
Extinction Rebellion wil zaterdag rond het middaguur de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor op de Zuidas in Amsterdam. De klimaatactiegroep zegt niet weg te gaan van de snelweg voordat de ING stopt „met het financieren van klimaatontwrichting”.
De bank moet volgens Extinction Rebellion alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie beëindigen. De ING zat tot en met 2014 in het gebouw in de buurt van de geplande blokkade van XR. Het is een herkenningspunt vanaf de A10 en staat ook wel bekend als de schoen of de klapschaats. De actievoerders vinden deze plek op de A10 daarom de juiste locatie voor de demonstratie. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam heeft de blokkade echter nadrukkelijk verboden.
De gemeente wijst erop dat de snelweg „onverantwoord” is als demonstratielocatie. De A10 is vijf banen breed en er wordt met zo’n 100 kilometer per uur gereden. Het VUmc ligt vlakbij en de weg is dus een belangrijke route voor ambulances. Ook gaat verkeer van en naar de rest van Noord-Holland langs de weg, waardoor de blokkade kan leiden tot lange files. In plaats van de A10 heeft Halsema een locatie op de Amstelveenseweg aangewezen als plek om te demonstreren, wat ook in de buurt ligt van het oude ING-kantoor. Dat doet volgens haar recht aan de gewenste symboliek.
Extinction Rebellion zegt dat nood- en hulpdiensten door de blokkade gelaten worden. Ook stellen de actievoerders recht te hebben om te demonstreren op een plaats die ertoe doet. „Een vooraf aangewezen plaats heeft geen enkele zin.” Wel zal er naast de A10 een demonstratie zijn voor supporters van XR die de snelweg niet op willen. De blokkade wordt mede georganiseerd door dezelfde groep achter de blokkades op de A12 in Den Haag eerder dit jaar.
ING liet eerder al weten het plan van Extinction Rebellion „onaanvaardbaar” te vinden, zeker als dit gepaard gaat met „verstoring en schade of zelfs intimidatie van ING-medewerkers, onze klanten en de samenleving in het algemeen”. ING zei in gesprek te willen gaan met Extinction Rebellion. Ook heeft de ING vorige week laten weten tegen 2040 te stoppen met het financieren van olie- en gaswinning. De klimaatactiegroep vindt de toezeggingen „ontoereikend” om „een leefbare toekomst veilig te stellen”.