Jaar vol onzekerheden op de woningmarkt
Een van de belangrijkste thema’s in de verkiezingscampagne was wonen. En niet zonder reden. Veel jongeren maken zich zorgen over het tekort aan betaalbare woningen en ook ouderen hebben hun vragen.
Henk van Wijngaarden van de gelijknamige makelaardij in Gouda herkent dit. 2023 is in zijn ogen een bijzonder jaar. „Er waren zo veel onzekerheden. Als we alleen al kijken naar de historisch hoge inflatie. Die leidde tot forse rentestijgingen, waardoor het kopen van een huis moeilijker werd.”
Schaarste
In de eerste maanden van het bijna verstreken jaar daalden de prijzen in Gouda en op heel veel andere plaatsen, maar inmiddels gaan ze weer omhoog. De makelaar: „Dat heeft ongetwijfeld met de schaarste aan woonruimte te maken.” Het aantal huizen dat in en rond de stad aan de Gouwe te koop staat, is in de loop van 2023 gedaald, terwijl de vraag ernaar onverminderd groot blijft.
Die kloof tussen vraag en aanbod leidt volgens Van Wijngaarden tot overbieden. „Opnieuw. Begin 2022 werd zo’n 90 procent van de woningen verkocht boven de vraagprijs. Dit aandeel daalde naar 20 procent begin 2023, maar in het derde kwartaal ging alweer ruim de helft van de huizen voor meer dan de vraagprijs van de hand.”
Wanhopig
Dat gaat ook nog eens snel. De makelaar: „Het kost op dit moment gemiddeld slechts 42 dagen om een woning te verkopen. Dat is kort, al zaten we in de piek in 2022 zelfs onder de 30 dagen, maar dat was echt uitzonderlijk.” Niet alle huizen gaan snel van de hand. „De grootste vraag is er naar woningen onder de 450.000 euro, waaraan weinig of niets hoeft te worden opgeknapt. En dan het liefst met een goed energielabel.”
De schaarste en hoge prijzen leiden tot problemen? Van Wijngaarden: „Absoluut. Ik kom schrijnende gevallen tegen. Zo spreek ik jongeren die wanhopig op zoek zijn naar een starterswoning. Als ze die niet vinden, moeten ze hun huwelijk uitstellen. Als ze keer op keer hun neus stoten, doordat een ander meer kan bieden, valt dat niet mee.”
Senioren
Ook senioren hebben het soms lastig. Als die, bijvoorbeeld om gezondheidsredenen, gelijkvloers willen gaan wonen, komen ze erachter dat hun mogelijkheden beperkt zijn. „Er worden weinig appartementen te koop gezet en als ze wel op de markt komen, schrik je van de bedragen die mensen ervoor willen betalen. Potentiële kopers gaan heel ver. Soms bieden ze 50.000 euro boven de vraagprijs.”
In Gouda is de woningmarkt nog krapper dan op de meeste andere plaatsen in Nederland. Dat komt onder meer doordat de stad interessant is voor mensen uit de grote omliggende plaatsen, zoals Rotterdam en Den Haag. Daar zijn de huizen nog een stuk duurder, waardoor inwoners van die steden steeds vaker hun blik laten vallen op Gouda en omgeving. Omdat ze vaak veel te besteden hebben, drijven zij de prijzen in de regio alsmaar verder op, waardoor het voor de lokale bevolking lastiger wordt om een koopwoning te bemachtigen.
Voorlopig ziet Van Wijngaarden de situatie niet beter worden. „Eerlijk gezegd denk ik dat huizen in de nabije toekomst zelfs nog sneller zullen worden verkocht.”