Begeleiding startende docent is ook prioriteit voor medezeggenschapsraad
Als ouder maak ik me zorgen over de school van mijn kind: zoveel vacatures en startende meesters en juffen die snel weer vertrekken. Kan onze medezeggenschapsraad (mr) hier iets in betekenen?
Kort geleden wijdde deze krant er nog een groot artikel aan: het tekort aan leraren is een gigantisch probleem in ons onderwijs. Het zorgt voor een druk op de kwaliteit van het onderwijs en op de continuïteit van het onderwijsproces. Met name voor de reformatorisch scholen komt daar nog eens bij dat de vijver waaruit voor benoemingen gevist kan worden van beperkte omvang is. Dat klemt des te meer in periodes van lerarentekort.
Een betrokken ouder vroeg zich af of de medezeggenschapsraad (mr) ook een rol zou kunnen spelen in de concrete problemen op school die er spelen als gevolg van het lerarentekort. De leden van de mr hadden namelijk wat aarzelend gereageerd: valt dit wel onder onze bevoegdheid?
Mijn antwoord was: niet zozeer in het proces van werving en benoeming van leraren en docenten, maar wel –en dat is misschien nog wel belangrijker– als het gaat om de regelingen en de inzet van mensen en middelen op school rondom startende docenten en zijinstromers. Het perspectief van de mr is op dit punt beleidsmatig: welk beleid wordt er binnen de kaders van de regelingen gevoerd, welke middelen worden er ingezet, hoe wordt het beleid gemonitord en geëvalueerd en wat doet school daarmee?
Ik heb de desbetreffende ouder ook gezegd dat zij er goed aan zou doen zich op dat punt zeker met haar mr in verbinding te stellen. Want uit ervaring weet ik dat lang niet elke mr weet dat er ook op dit terrein zeker taken voor hem liggen. Mr’s zijn nogal eens zoekende: hoever strekken hun bevoegdheden, waar mag de mr zich wel en niet mee bemoeien, mag hij ook ongevraagd advies geven of zomaar informatie opvragen, dat soort zaken.
De wettelijke opdracht van de mr is om, namens ouders en werknemers, inspraak te hebben in het (voorbereiden van) het beleid en de uitvoering daarvan op school. Het is om die reden dat de wet het mogelijk maakt dat de mr het recht heeft om met het bestuur of de schoolleiding te overleggen over alle aangelegenheden die de school aangaan. Dat betekent concreet dat de mr het volste recht, zelfs de plicht heeft om belangrijke zaken te bespreken die met school te maken hebben.
De mr heeft daarmee ook het recht om zelf deze onderwerpen op de agenda van het overleg met het bestuur of de schoolleider te zetten. Het hoeft geen nader betoog dat de begeleiding van startende docenten en het faciliteren van starters en zij-instromers een topprioriteit op school is en daarmee ook van de mr. Een op de drie starters haakt binnen een paar jaar af wegens werkdruk, de druk van de combinatie werk-studie-gezin of een haperende begeleiding. Die afhakers zie je nooit meer terug in het onderwijs.
De auteur is coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid bij de RMU.