Binnenland

„Meer geld voor dijkversterking nodig dan gedacht”

Er zijn miljarden euro’s meer nodig dan gedacht om dijken in Nederland te verstevigen. De waterschappen verwachten tot 2050 24 miljard euro nodig te hebben om maatregelen te nemen tegen wateroverlast. Tot nu toe bleef dat bedrag steken op 12,6 miljard.

Redactie binnenland
28 December 2023 09:06
De weg naar de Vlietberg in Ooij bij de Waal is bijna ondergelopen. In de verte ligt Nijmegen. beeld ANP, Manon Bruininga
De weg naar de Vlietberg in Ooij bij de Waal is bijna ondergelopen. In de verte ligt Nijmegen. beeld ANP, Manon Bruininga

Dat meldde Het Financieele Dagblad donderdag. Het extra geld is onder meer nodig omdat het aantal kilometers aan dijken en duinen dat moet worden versterkt, is toegenomen van 1500 naar 2000. Dat komt door nieuwe veiligheidsnormen.

Intussen blijft de hoogwater-
situatie in Nederland spannend. Alle ogen zijn vooral gericht op Deventer. Woensdagochtend stond het waterpeil van de IJssel in die stad op 6,21 meter. Bij een stijging van 9 centimeter zou het water Deventer instromen, ware het niet dat de gemeente de kades heeft opgehoogd met zandzakken. Deze donderdag, of anders vrijdag, bereikt de IJssel vermoedelijk zijn hoogste punt. Daarna gaat het water zakken.

Rivierduinen

In andere steden langs de IJssel worden geen problemen door het hoogwater verwacht. Zutphen ligt bijvoorbeeld op rivierduinen, waardoor het water minder makkelijk tot in de binnenstad komt. Er zijn wat wandel- en fietspaden afgesloten, maar verder verwacht de gemeente geen maatregelen te hoeven treffen. Kampen verwacht eveneens droge voeten te houden.

Ook Zwolle heeft geen last van de IJssel. Het waterpeil in de binnenstad wordt vooral beïnvloed door de waterstand in de Vecht, ten noorden van Zwolle. Het peil in de grachten was flink opgelopen, maar het hoogtepunt werd dinsdagavond bereikt. De komende dagen zakt het water gestaag.

De waterschappen blijven alert en houden de waterstanden en -afvoeren nauwlettend in de gaten. Volgens Rijkswaterstaat hebben 11 van de 25 waterschappen opgeschaald om de extra inzet van mensen en middelen goed te kunnen coördineren. Vooral voor de waterschappen Drents Overijsselse Delta, Hunze en Aa’s en Vechtstromen zijn deze dagen spannend.

Waterschap Drents Overijsselse Delta ziet een iets gunstiger beeld in het werkgebied, omdat het de afgelopen dagen weinig heeft geregend. Het water in De Vecht en de IJssel stijgt naar verwachting langzaam verder tot donderdag of vrijdag. Op de Sallandse weteringen, die onder andere zorgen voor de hoge waterstanden in Zwolle, is de piek geweest. De dijken in het gebied houden het vooralsnog goed en worden dagelijks geïnspecteerd, zegt het waterschap.

In het werkgebied van waterschap Hunze en Aa’s dalen de waterstanden in de zogeheten boezemkanalen. Het waterschap verwacht dat de daling de komende dagen ondanks de neerslagverwachting doorzet „omdat we de komende dagen optimaal kunnen spuien met onze spuisluizen in Delfzijl en Nieuwe Statenzijl”. Wel kost de afvoer vanuit het achterland veel tijd, zegt het waterschap. Door de inzet van extra pompen daalt het water wel, maar het gaat langzaam. De klepstuwen bij het Zuidlaardermeer blijven daarom nog even omhoog, terwijl die langs het Winschoterdiep weer gestreken kunnen worden.

Dijkleger

Op de dijken langs De Vecht en het Afwateringskanaal zet het waterschap Vechtstromen zijn „dijk-
leger” in. De vrijwillige dijkwachters zijn getraind om de dijken op kwetsbare plekken en schade te inspecteren. Het waterschap vraagt het publiek met klem niet op de dijken te komen. Het waterpeil van de Overijsselse Vecht bereikte woensdag een recordhoogte: 13,14 meter boven NAP. Dat is 7 centimeter hoger dan in 1998.

Ook waterschap Rijn en IJssel ziet een kleine daling van de afvoer in de beken en sloten. Wel verwacht het waterschap de komende dagen lokaal nog steeds wateroverlast, zeker omdat vanaf vrijdag weer wat gaat regenen. „Bij elke bui die nu valt, stijgen waterstanden en afvoeren.” De dijken worden dagelijks gecontroleerd. Die lijken volgens het waterschap de waterstand goed aan te kunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer