Kerk & religieKerkgeschiedenis

Kerkhistoricus Leen van Valen: Keswick-beweging nog steeds actueel

De boodschap van de Keswick-beweging is nog steeds actueel, meent kerkhistoricus Leen van Valen uit Dordrecht. „Naast de rechtvaardiging moet er meer aandacht zijn voor de levensheiliging, het leven met Christus.”

Jan van Reenen
27 December 2023 14:44Gewijzigd op 18 January 2024 11:13
Een bijeenkomst van de Keswick-beweging in 2015. beeld Keswick Ministeries
Een bijeenkomst van de Keswick-beweging in 2015. beeld Keswick Ministeries

Van Valen heeft inmiddels zo’n 35 boeken op zijn naam staan. Met name die over de kerkgeschiedenis van Schotland zijn bekend geworden. Hij heeft ook geschreven over bekende predikanten, zoals Jonathan Edwards, Andrew Murray en Robert Murray M’Cheyne.

Dit jaar kwam er een boek van hem uit over de Keswick-beweging: ”Heer! Ik hoor van rijke zegen…”

Wat is de Keswick-beweging?

Van Valen: „De beweging is genoemd naar het Engelse plaatsje Keswick, waar jaarlijks een conferentie wordt gehouden. Deze bijeenkomsten komen voort uit de opwekkingen in Engeland in 1858/59. Ze vonden eerst plaats in de Engelse badplaats Brighton en vanaf 1875 te Keswick in het Engelse graafschap Cumbria. Ze worden nog steeds gehouden en trekken deelnemers uit diverse landen.”

Waarover gaan die conferenties?

„Na de genoemde opwekkingen in Engeland was er behoefte aan levensheiliging. Mensen waren ruim gesteld en toch deden ze zonde, tot hun grote verdriet. Ze kwamen bij elkaar om daarover te spreken. De conferenties duren een week. Op de eerste dag gaat het telkens over de ernst van de zonde en de strijd ertegen. De zonde wordt dus niet gebagatelliseerd. De volgende dagen komen diverse aspecten van het leven met de Heere Jezus aan de orde. De kern ervan is het volgen van de Heere Jezus, maar niet in eigen kracht. Christus geeft overvloed aan geestelijk leven. Daardoor komt er zicht op de inwoning van de Heilige Geest. Je hoeft niet te staan naar een ”second blessing” maar je mag wel staan naar het leven met de Heere Jezus.

19965689.JPG
Kerkhistoricus Leen van Valen. beeld RD, Henk Visscher

Het is goed om meer aandacht te hebben voor de levensheiliging. In Kolossenzen 3 gaat het over het zoeken van de dingen die boven zijn, waar Christus is en over het doden van de zonden. In Romeinen 6 schrijft Paulus over de oude mens die met Christus gekruisigd is en over het gestorven zijn aan de zonde.”

In Romeinen 7 staat toch: „Ik ellendig mens, wie zal mij verlossen uit het lichaam dezes doods”?

„Die tekst wordt vaak uitvergroot. Wel spreekt hier een wedergeboren christen. Het is goed om te lezen wat erna komt, in Romeinen 8: „Zo is er dan nu geen verdoemenis voor degenen die in Christus Jezus zijn, die niet naar het vlees wandelen, maar naar de geest. Want de Wet des Geestes des levens heeft mij vrijgemaakt van de wet der zonde en des doods.” Zij die hun identiteit in Christus gevonden hebben, zijn vrij van de wet. Dat moet niet wettisch worden opgevat. De levensheiliging kan niet losgemaakt worden van Jezus Christus. Het gaat fout als we niet dicht bij Hem blijven.”

Er is toch wel kritiek gekomen op de Keswick-beweging?”

„Die is er inderdaad geweest, onder andere van de bekende predikers J.C. Ryle en J.I. Packer. Er zijn op zeker moment Schriftkritische dwalingen verkondigd. Misschien sloeg de heiligingsbeweging op sommige momenten te ver door, maar de intentie was goed. Het is van de Heere geweest.”

Hoe kunnen we in Nederland meer aandacht besteden aan de heiligmaking in het spoor van Keswick?

„Dat kan bijvoorbeeld door het lezen van het boek ”De evangelische heiligmaking” van de puritein Walter Marshall en twee boekjes van Dane Ortlund die recent bij de Banier zijn uitgekomen. Laatstgenoemde haalt Engelse en Schotse puriteinen aan. Hij schrijft: „Al wijk je nog zoveel van de Heere af, het is het liefste werk van de Heere Jezus om je terug te brengen.”

Meer over
Kerkgeschiedenis

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer